Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Hellstrand svarar: ”Vi vill inte styra anbuden”

/
  • Åres kommunstyrelseordförande Eva Hellstrand, C, försvarar beslutet att inte lämna ut interna uträkningar ens till kommunstyrelsens egna ledamöter förrän vid sittande möte. Det skulle påverka upphandlingen, menar hon.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Att inte ange faktiska siffror i beslutsunderlaget är medveten taktik, för att inte påverka anbuden i upphandlingsfasen. Det säger Åres kommunalråd Eva Hellstrand, C, som försvarar systemet.

Annons

Eva Hellstrand har inte sett skrivelsen där Föreningsalliansens anklagar kommunledningen för brott mot offentlighetsprincipen. Men hon håller definitivt inte med.

Tvärtom, det här tillvägagångssättet har kommunledningen med fördel använt förr. Och det tänker man fortsätta med.

– Vi ska inte presentera de interna uträkningar som finns innan vi har varit ute på marknaden och fått priser, säger Hellstrand.

Syftet är att inte styra offertläggandet.

– Därför att då anger vi en nivå, säger Hellstrand, som menar att entreprenörerna som lägger anbud inte bör veta något om vilka prisnivåer kommunledningen diskuterar när de räknar på ett jobb.

Hon ser inget problem i att kommunstyrelsens ledamöter - förutom de som ingår i presidiet - får se siffrorna först på mötet.

– Vi fattar ju inget beslut om att de (byggena, red’s anm) ska genomföras förrän vi fått rätt pris. Men det är ju inget problem för relationerna mellan siffrorna finns ju.

I det utskickade underlaget anges relationsnivåerna med x och y. Exempelvis:

I Mörsil är byggkostnaden för alternativ 1 (Tillbyggnad 684 kvadratmeter plus matsal 80 kvadratmeter) Y kronor.

Alternativ 2 (Tillbyggnad 860 kvadratmeter plus matsal 80 kvadratmeter) blir cirka 18 procent dyrare.

Ritningar och skisser finns inte heller med i utskickade handlingar. Enligt Eva Hellstrand berodde det helt enkelt på svårigheter att kopiera materialet. Ledamöterna kommer att få dessa på gruppmötena före ks-mötet.

Annons