Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eko-tänk kan skapa nya jobb

/
  • ”Ska vi klara klimatet med växande ekonomier krävs en omställning av sätten vi bygger, bor och transporterar oss”, säger Miljöminister Andreas Carlgren, han ser även att det kan finnas en exportmarknad för miljövänliga samhällslösningar.Foto: Patrick Sörquist

På torsdag inleds de informella ministermötena på EU-nivå i Åre. När det är dags för deltagarna att åka hem ska alla vara medvetna om vad en eko-effektiv ekonomi innebär.

– En framtida eko-effektiv ekonomi kan visa vägen till nya jobb, säger Maud Olofsson.

Annons

Vid en presskonferens i Stockholm i går presenterade miljöminister Andreas Carlgren och näringsminister Maud Olofsson programmet för de närmaste dagarnas ministermöten i Åre.

I fokus när EU-ländernas miljö- och energiministrar träffas står begreppet eko-effektiv ekonomi och de framtida möjligheter som kan skapas därigenom.

En eko-effektiv ekonomi innebär i kort att man kan kombinera ekonomisk tillväxt med en miljömässigt hållbar utveckling och använda resurser mer effektivt.

– Trots finansiell kris och klimatkris i världen väljer vi att se de hoten som ett gyllene tillfälle för Europa att ta nya steg in i framtiden gällande ekonomi och miljö och samtidigt agera förebild för resten av världen, säger Maud Olofsson.

Den rapport kring eko-effektiv ekonomi som ska presenteras och diskuteras i Åre säger i stora drag att ny teknik och idéer behövs, liksom nya politiska instrument, för att på ”grön väg” skapa nya jobb och välstånd i Europa.

Bland de elva svenska exempel som kommer presenteras i Åre för att tydliggöra vad eko-effektiv ekonomi innebär finns Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik.

Andreas Carlgren nämner tre huvudutmaningar för framtiden som ska behandlas på miljöministrarnas möten i Åre:

Mängden utsläpp ska minskas för att motverka klimatförändringarna; beroendet av fossila bränslen ska minskas och konkurrenskraft genom industriella förändringar ska skapas.

– Ska vi klara klimatet med växande ekonomier krävs en omställning av sätten vi bygger, bor och transporterar oss. Efterfrågan på miljölösningar som bidrar till den omställningen kommer att vara stor runt om i världen, säger Andreas Carlgren.

– Genom att vara tidiga in i omställningen kan EU vinna konkurrensfördelar och samtidigt bidra med vår del för klimatet, fortsätter han.

Ett mål med det svenska ordförandeskapet i EU är att eko-effektiv ekonomi ska infogas som en del i det nya Lissabon-fördraget. I det arbetet ska Åre-mötena fungera som ett sätt att förankra den idén hos EU-medlemmarna.

Vidare vill man genom diskussionerna även underlätta för en heltäckande global överenskommelse på FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december.

I samband med de gemensamma ministermötena kommer också Lord Nicholas Stern och Sydafrikas miljöminister hålla anföranden.

Mer läsning

Annons