Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duktiga Ida Jonsson prisad av drottningen

/
 • Ida Jonsson från Duved fick uppleva en hel del när hon var i Stockholm som en av vinnarna i Nutidsorienteringen. Här är hon på Drottningholms slott där hon fick ta emot priset och gratualtioner av drottning Silvia.                 Foto: Hasse Fridén

I går, på Nobeldagen, fick Ida Jonsson från Duveds skola ta emot pris för sina nutidskunskaper.

Annons

Ida blev länets bästa elev i årets upplaga av Dagens Nyheters klassiska kunskapstävling Nutidsorienteringen. Priset delas ut av drottning Silvia vid en ceremoni på Drottningholms slott. Tillsammans med de andra länsvinnarna fick Ida också delta vid utdelningen av Nobelpriset och äta lunch med utbildningsminister Jan Björklund på Rosenbad.

Tisdagen den 6 oktober deltog 275 231 elever från 1 246 svenska högstadieskolor i Dagens Nyheters nutidsorientering. Under en timme svarade eleverna på 35 aktuella frågor om allt från vem som är USA:s utrikesminister till vilka utdöda djurarter Sid, Manny, Diego och Scrat möter i ”Ice Age 3”.

– Nutidsorienteringen syftar precis som DN till att stimulera allmänbildning. Tävlingen är ett sätt att uppmärksamma ungdomar som intresserar sig för sin omvärld och på så sätt är bra förebilder. Det glädjer oss därför att vi efter 70 år kan konstatera att det fortfarande tycks vara ett lika uppskattat arrangemang. Extra roligt är det att vi i år har flera elever som vunnit tävlingen flera år i rad, säger Gunilla Herlitz, Dagens Nyheters chefredaktör och verkställande direktör.

I årets upplaga av Nutidsorienteringen hamnade riksgenomsnittet på 12,12 poäng.

Annons