Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den 20-åriga norska kvinnan tvingades in i ett soprum: Vi har säkrat spår

Årets studentveckor i Åre hade varit lyckligt förskonade från grova brott. Men sista natten sprack statistiken när en 20-årig kvinna kom in till polisen för att anmäla en våldtäkt hon blivit utsatt för i ett soprum i Åre några timmar tidigare.

Annons

Det var sista kvällen i Åre och kvinnan, som är norsk medborgare, hade varit på Dippan Nightclub, som ligger i Hotell Diplomat i centrala Åre. Hon lämnade klubben vid 1-tiden på natten och utanför på gården kom två främmande män mot henne.

I nästa stund tvingas hon in i ett soprum på baksidan av byggnaden där hon våldtas.

Kvinnan får hjälp av en väninna som skjutsar henne in till Östersund. Där undersöktes hon på sjukhuset innan hon begav sig till polishuset där hon anmälde våldtäkten och berättade för polisen vad som inträffat.

Polisen satte genast in stora resurser. Fokus för intresset är Dippans baksida och soprummet där. För allmänheten är det snart uppenbart att något allvarligt inträffat.

– Det har sprungit poliser här precis hela morgonen, säger en granne vars balkong i Dähliehuset vetter mot soprummet, som vid det här laget spärrats av med blåvit polistejp.

Klockan 11 anländer polisteknikerna Per Handspik och Elisabeth Olsson från Östersund. De konstaterar snabbt att det inte mycket att göra utomhus eftersom det fallit ett tunt lager nysnö under morgontimmarna. Så de koncentrerar sig på det trånga, mörka soprummet och letar spår. Efter en dryg timme är de klara och börjar packa ihop.

– Vi har säkrat en del spår. Vad vi har är en misstänkt våldtäkt och vi letar främst efter kroppsvätskor. De prover vi har tagit rätt på kommer att skickas på analys till SKL och det tar ungefär två veckor innan vi får svar på det, säger Handspik.

På Åres polisstation ett stenkast därifrån är det tät trafik med folk som kommer och går. Ett par polisbilar står utanför, ibland sticker någon av dem iväg.

Polisen är både fåordig och vag på detaljer.

– Jag kan inte lämna så mycket information, säger Åres närpolischef Eva Helin. Vi måste höra folk först.

– Det jag kan säga just nu är att vi utreder. Vi är många som utreder och vi utreder brett. Alla är inte hörda än.

Helin konstaterar lite bittert att det här var ett trist slut på årets studentveckor.

– Vi lokala poliser uppfattar det som att de har varit lugnare än tidigare år. Det har varit en del fylla men vi känner att vi har haft färre våldsbrott.

Nu har vi inte något belägg i statistik, vi har inte hunnit gå igenom det, men magkänslan säger att det varit lugnare. Vi känner att det varit under kontroll i år.

– Sedan har vi haft de här två större sakerna, killen som ramlade ner från fönstret i söndags och så det här i natt. Det här var ju sista natten, vi sade i går att gud vad skönt att vi inte haft något allvarligare brott och så fick vi det här.

– Så det var en tråkig avslutning.

Mer läsning

Annons