Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De överlevde fall på 500 höjdmeter utför Lillsylen

/
  • Spåret efter de två männens fall syns tydligt på den bitvis 50 grader branta västsluttningen av Lillsylen. Räddningsmanskapet från Norsk Luftambulanse undsatte de två männen i 20-årsåldern som fallit utför berget. Den ene vårdades fortfarande i går kväll på St Olavs hospital. Foto: Norsk Luftambulanse / Bjørn Carlsen
  • De två överlevde ett kilometerlångt fall på 500 höjdmeter ner mot norska Syltjørna. På bilden är männen inringade och Storsylen syns i bakgrunden. Fallet skedde längs bergssluttningen som skymtar i vänster bildkant.Foto: Norsk Luftambulanse / Bjørn Carlsen

Två män i 20-årsåldern var i lördags på topptur i Sylmassivet. De föll handlöst 500 höjdmeter utför Lillsylens västsida.

Annons

Räddningsmanskapet som kom till undsättning med helikopter trodde knappt sina ögon när de såg spåret utför den 50 grader branta fjällsidan.

– Det är helt otroligt att de överlevde fallet, säger Bjørn Carlsen, räddningsman från Norska Luftambulanse till tidningen Adresseavisas nätupplaga.

– De måste haft en fart på 70 till 100 kilometer i timmen, fragment av deras kläder låg spridda längs spåret. Jag antar att de måste ha fallit en sträcka på över en kilometer.

Skidåkarna hade varit uppe på toppen av Lillsylen, 1702 meter över havet, och tagit av sig skidorna för att gå omkring runt toppen. Vad som därefter hände är oklart men någon form av olycka inträffade och männen föll handlöst. Fallet stoppades inte förrän männen nästan var nere vid Syltjørna på norska sidan av massivet.

Männen lyckades själva larma räddningstjänsten efter sitt våldsamma fall och en helikopter från Norsk Luftambulanse var på plats en timme efter olyckan. De båda männen ådrog sig bland annat svåra skrubbsår efter det kilometerlånga fallet över skarsnön. De var vid olyckstillfället relativt lätt klädda på grund av värmen och det fina vädret.

Männen är hemmahörande i Norge, den ene skadades lindrigt men den andre vårdas på St Olavs hospital i Trondheim. Läget för honom uppges vara allvarligt men stabilt.

Mer läsning

Annons