Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnämnden: Personalhotellet - bara ett litet övertramp

/
  • Personalboendet är det första man ser när man kommer in på hotellområdet på Förbergets topp. I bakgrunden till vänster syns hotellets östra gavel. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre kommuns beslut att bevilja bygglov för personalhotellet på Copperhill togs på delegation av en tjänsteman och var aldrig uppe i nämnden.
- Vi såg det som bara en liten avvikelse från detaljplanen, säger byggnämndens ordförande Olle Olovsson, c.

Annons
Som vi skrev i går ansökte Copperhill Mountain Lodge AB om bygglov för ett personalhotell intill själva hotellet på Förberget i Årebjörnen i våras, sedan man i ett sent skede insett behovet. Bygglovet beviljades den 29 maj i år varpå bygget påbörjades direkt. Lars Ivarsson, styrelseordförande i Vanilla Ventures AB, det bolag som startade Copperhillprojektet, äger som privatperson en av granntomterna till hotellet. Men han fick aldrig yttra sig i ärendet, trots att han är sakägare. Därför överklagade han bygglovet och i onsdags biföll länsstyrelsen hans överklagan. Olovsson är inte så detaljinsatt. Ärendet var ju inte uppe i nämnden utan delegerades till en tjänsteman. Han var inte medveten om överklagandet och blev därför överraskad över länsstyrelsens beslut. - Jag visste inte om det förrän jag såg det i LT, säger Olovsson. Det länsstyrelsen finner mest allvarligt är att ni missat att informera grannarna och ge dem tillfälle att yttra sig. Det är ett så grovt formellt fel enligt dem att de undanröjer bygglovsbeslutet. - Vi har en annorlunda syn på det här än Länsstyrelsen. Det bedömdes av handläggaren bara som ett litet övertramp från detaljplanen, det är väl det som är tvistefrågan här, säger Olovsson. - Och enligt vad jag hittills har hört talas det i planen om boende. Det kan jämställas med ett fyrafamiljshus, tillägger han. Så vad händer nu? - Vi får skriva ett yttrande där vi formulerar skälen till varför lovet getts. Copperhill Mountain Lodge AB:s vd Peter Nilsson är också överraskad av länsstyrelsebeslutet även om han kände till att lovet överklagats. - Vår kommentar är att vi har fått bygglov och har fått veta att personalhotellet enbart innebär en smärre avvikelse från planen. Vad det här kommer att innebära för bygget vet vi ju inte i dag. Det är tråkigt bara, säger Peter Nilsson.
Annons