Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje är jättesugen på att köra Sylexpressen igen

/
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Det var allt mygel kring beslutet att ge STF ensamrätt till transporter på fjället som fick Börje Jonsson att överklaga. Om beslutet hade gått rätt till hade jag bara accepterat det och gått vidare, säger han.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Det var ett hårt slag för Börje Jonsson, som kört turister med Sylexpressen till Blåhammaren och Sylarna prickfritt i 18 år, när han i vintras förlorade sin dispens. Efter en lång kamp mot Länsstyrelsen genom rättsinstanserna har han nu fått rätt i Kammarrätten.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • En glad Börje Jonsson inspekterade i går sin fordonspark som stod översnöad och oanvänd hemma i Handöl hela förra vintern. Nu tänds hoppet att han kan börja köra igen till vintern, men han tänker inte ta ut någon seger i förskott.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

– Fantastiskt att rättvisan har segrat! Det säger en glad och lycklig Börje Jonsson i Handöl efter domen i Kammarrätten som gett honom rätt och underkänt Länsstyrelsens hantering av dispensen för terrängkörning till Sylarna och Blåhammaren.

Annons

Börje Jonsson är ändå försiktig med att ta ut någon seger i förskott. Han är jättesugen på att börja köra sin Sylexpress igen men vet inte riktigt vad domen kommer att innebära i praktiken. Det är så nytt och han är faktiskt lite omtumlad. Ska han söka ny dispens eller kommer Länsstyrelsen att överklaga Kammarrättens dom?

Det vet han ju inte än.

Men väldigt glad är han att han fått rätt.

– Jag skulle aldrig ha sagt något om det här hade gått rätt till, men det var så mycket mygel med det här beslutet, säger Börje Jonsson om Länsstyrelsens beslut att låta STF få ensam kontroll över transporterna.

Han är så glad över att han satte sig ner och skrev en överklagan till Kammarrätten. Han hade hur mycket stöd som helst för sin sak bland vänner, från hela samebyn och från en mängd olika håll. Men två olika advokater han kontaktade i Östersund gav honom samma råd: släpp ärendet och ge upp.

– De trodde inte att jag skulle ha en chans att få rätt, säger Börje som själv blev förvånad när han fick prövningstillstånd. Och nu detta.

Även Ruben Johansson, ansvarig chef på Länsstyrelsens naturvårdsenhet, låter lite brydd när han sent på dagen svarar på LT:s telefonmeddelande. Han fick domen sent på tisdagen men har ännu inte riktigt begrundat innehållet.

– Men det är ju så att Kammarrätten har gett Börje rätt över vårt beslut att inte låta honom köra. Samtidigt tycks rätten anse att trafiken i fjällområdet bör begränsas.

Så om ni inte överklagar den här domen så kan Börje söka ny dispens hos er?

– Ja, de ger ju Börje Jonsson rätt att söka ny dispens och tycker även att han ska få den, säger Ruben Johansson.

På Länsstyrelsen har man ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga domen. Johansson säger att man nu får sätta sig ner och prata med alla parter: Börje, STF och STF:s nuvarande entreprenör. Ska båda få vara med och köra kan det bli krångligt att lösa.

– Men det ska inte vara omöjligt, säger Ruben Johansson.

STF:s nuvarande entreprenör, Jan-Martin Göransson, har inte läst domen än men tycker det låter vettigt att alla sätter sig ner och pratar.

– Läget är hur oklart som helst, säger Göransson.

Mer läsning

Annons