Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Här rinner fyra kubikmeter diesel ut

/
  • Insatsledare Kent Eriksson dokumenterar insatserna efter oljespillet vid fjärrvärmeverket i Åre. Bland annat har man grävt bakom verket för att se om olja runnit ut den vägen.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Fjärrvärmeverket ligger nära Åresjöns södra strand, men inget tydde i går på att olja runnit ut i vattnet.
  • Cirka 1,5 kubikmeter diesel återstod att hitta och sanera vid 11:30-tiden på förmiddagen. Insatsledare Kent Eriksson från Åres räddningstjänst inväntar här miljöinspektören från Åre kommun för att se hur man ska gå vidare.Foto: Elisabet Rydell-JansonRäddningstjänst och sanerare letade efter tecken på att oljan runnit ut utanför byggnaden, men fann dessbättre inget som tydde på det.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Även Järpenpolis fanns på plats för att dokumentera, om det senare skulle visa sig att misstanke om miljöbrott föreligger.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

Det var den mänskliga faktorn som orsakade ett stort oljeutsläpp i Jämtkrafts fjärrvärmeverk Sösia på södra sidan Åresjön på i morse. En kran lämnades öppen och fyra kubikmeter dieselolja rann ut.

Annons

Räddningstjänst från Åre och polis från Järpen ryckte ut till fjärrvärmeanläggningen som ligger på Åresjöns södra strand, mitt emot Åre by, vid halv tiotiden på förmiddagen. Enligt larmet till SOS Alarm hade cirka tre kubikmeter dieselolja runnit ut och hamnat under själva byggnaden.

När LT vid 11-tiden talade med insatsledare Kent Eriksson på plats var det fortfarande osäkert var all olja hamnat och hur man fortsatt skulle gå till väga. Enligt Eriksson rörde det sig totalt om fyra kubikmeter drivmedel som runnit ur en kran som lämnats öppen.

– Det var den mänskliga faktorn, säger Eriksson.

Till stor del hade dock spillet sugits upp och man jobbade fortfarande på att tömma ett hål inne i byggnaden.

– Jag bedömer att det är cirka 1,5 kubikmeter som vi inte riktigt vet var det tagit vägen, sade Eriksson, som inte fann det troligt att oljan runnit ut i den Natura 2000-skyddade Åresjön. Allt tydde på att oljan blivit kvar inne i eller under själva verket.

Eriksson hade vid det laget skickat hem sina räddningsmän och väntade nu på en miljöinspektör från Åre kommun.

Polisinspektör Roger Larsson säger att polisen är där för att dokumentera och i händelse av att misstanke om miljöbrott uppstår.

Spillet upptäcktes av en entreprenör som anlitats av Jämtkraft för att göra ett arbete på anläggningen. SOS Alarm larmades och en saneringsfirma kallades också in av Jämtkraft.

Annons