Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg har mest jämställda ungdomsidrotten i länet

/
  • Tidningen Dagens samhälle har tagit fram statistik över könsfördelningen bland ungdomar som deltar i idrottsföreningar. I vårt län kan vi konstatera att Berg har den mest jämställda ungdomsidrotten. Foto: Scanpix

I Ragunda är det fler unga kvinnor än män som utövar ungdomsidrott. I Bräcke är det precis tvärtom och Åre är heller ingen mästare på jämställdhet inom ungdomsidrotten.

Annons

Sådana slutsatser kan man dra ur den statistik som tidningen Dagens samhälle tagit fram över könsfördelningen bland ungdomar som deltar i idrottsföreningar. I artikeln konstateras dock att föreningsidrottandet bland ungdomar minskar totalt sett och forskning visar att många föredrar att spontanidrotta och växla mellan olika sporter.

Dagens samhälle har rankat landets 290 kommuner så att de med störst kvinnligt överskott placerats högst på listan medan de som har störst kvinnligt underskott hamnar i botten. Ser man till vårt län är det Ragunda, Krokom och Berg som hamnar högst; alla tre har fler kvinnliga deltagare än män.

Men den mest jämställda kommunen i vårt län är Berg, som enligt siffrorna har en kvinnlig övervikt på 5 procent, tätt följd av Härjedalen som har ett kvinnligt underskott på minus 5,6.

Därefter sjunker det snabbt, Strömsund har ett underskott på minus 16,7 och Östersund minus 26,2.

I Åre, som hamnar långt ner på plats 214, är det kvinnliga underskottet förvånande stort, minus 33,3 procent. Bräcke, där 40,9 procent fler män än kvinnor utövar ungdomsidrott, ligger i bottenskiktet på plats 258.

Mer läsning

Annons