Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även reningsverket i Åre eldar med olja

/
  • Miljöprofilerade Åre kommun syndar själv när de eldar med olja i sitt toppmoderna reningsverk i Vik. Infälld till höger LT:s artikel den 22 april om Jämtkrafts oljeeldning av fjärrvärmen i byn. Foto: elisabet rydell-jansson
  • Åre kommuns miljöchef Olle Wallgren blev förvånad när han  fick kännedom om oljepannan  i reningsverket i Vik.

Det är inte bara Jämtkraft som eldar med olja i miljö­profilerade Åre kommun. Det gör även kommunen själv – på sitt toppmoderna reningsverk i Vik.

Annons

LT:s artikel i onsdags om Jämtkrafts oljeeldning i fjärrvärmeverket i Åre gav många reaktioner. Bland annat fick vi tips om andra oljepannor, på ställen där man minst anar det.

Vid om- och utbyggnaden av kommunens eget reningsverk för Åre, Vikverket, installerades en oljepanna, trots att det skulle erbjuda det senaste i miljövänligt tänkande och teknik.

Varför har vi inte fått klarhet i, men kommunens miljöchef, Olle Wallgren, blev mäkta förvånad när han fick reda på det. Det var förra hösten när kommunen hade möte i den då nyligen iordninggjorda sammanträdeslokalen.

– Då kom jag in i det där pannrummet och blev naturligtvis lite förvånad när jag såg att det eldades med olja, säger Wallgren.

Den förklaring dåvarande tekniska chefen gav var att pannan bara skulle användas för spetsvärme.

– Sedan skulle man ha värmeåtervinning på avloppsvattnet. Tanken var väl att man bara skulle använda oljepannan vid haveri eller något sådant. Men jag tror inte att det har fungerat riktigt på det viset.

Enligt Wallgren blev både kommunalrådet Eva Hellstrand, c, och miljönämndsordförande Olle Olovsson, c, också oerhört förvånade.

– Jag tror inte politikerna hade kännedom om att man hade satt in en oljepanna på reningsverket.

– Man hade precis lika gärna kunnat sätta in en pelletspanna. Det är ungefär samma driftsäkerhet men det är halva driftskostnaden på en pelletspanna jämfört med en oljepanna, säger Wallgren.

Men har inte Åre kommun någon miljöpolicy, i stil med att man löpande ska se över sin energiförbrukning och fasa ut fossila bränslen när man har chansen?

– Javisst. Såvitt jag vet finns inget dokument som säger att si eller så ska vi göra, men vi arbetar i den andan att vi hela tiden ska försöka fasa ut sådana anläggningar.

– Vi har en rådgivning som går ut på att man ska försöka få bort olja och elda på annat sätt: pellets, flis eller ansluta till fjärrvärmen eller solvärme. Så visst sjuttsiken blir jag förvånad när jag ser det här med reningsverket.

Mer läsning

Annons