Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad poliskvinna frias

Den 42-åriga poliskvinna som misstänktes ha läckt spaningsinformation om bankrånet i Åre frias från misstankarna i Södertörns tingsrätt.

Annons

Chefsåklagare Per Lind på riksenheten för polismål i Malmö yrkade på att den 42-åriga poliskvinnan, som tjänstgjort i centrala Stockholm, skulle dömas för dataintrång och brott mot tystnadsplikten. Åklagaren anser att kvinnan olovligen har gått in i flera dataregister och tagit reda på uppgifter om en yrkeskriminell person trots att hon inte behövt göra det i sitt arbete. Per Lind har också hävdat att kvinnan brutit mot tystnadsplikten genom att berätta om polisarbetet för den kriminelle mannen. Bland annat genom att tala om att Östersundspolisen varit intresserade av honom efter bankrånet i Åre 2008.

Den 42-åriga polisen förnekar brott. Hon har berättat att hon kom i kontakt med den kriminelle mannen i samband med en utredning för några år sedan. Hon har senare behållit kontakten med mannen och hennes chefer har känt till det. Hon medger att samtalet med den kriminelle om spaningsarbetet i Östersund blev olyckligt men hävdar att hon inte lämnat någon hemlig information.

Eftersom telefonsamtalet avlyssnades framgår att den kriminelle frågat om polisens intresse för honom efter rånet i Åre. Poliskvinnan sade bland annat: "Dom tyckte bara att det var konstigt att ni tre killar var uppe i Östersund en söndagsnatt." Varpå den kriminelle frågar: "Men dom nämnde inte rån eller någonting nej." Poliskvinna svarar nej på den frågan.

Av tingsrättens dom framgår att kvinnan haft en väldigt personlig och kärvänlig ton med den efterspanade mannen. Flera av samtalen har avslutats med ett "puss". Tingsrätten anser visserligen att vissa av poliskvinnans slagningar i olika dataregister kan ha varit en del av hennes arbete. Däremot misstänker rätten att en del av de 202 slagningar inte haft någon konkret koppling till arbetet men konstaterar att det inte går att dra några tillräckligt säkra slutsatser om dessa för att döma henne till dataintrång.

När det gäller brott mot tystnadsplikten så anser tingsrätten att poliskvinnan talat med den efterspanade mannen men att hon inte lämnat sådana uppgifter som innebär ett brott mot tystnadsplikten. Kvinnan frikänns därför på samtliga åtalspunkter.

En nämndeman i Södertörns tingsrätt håller däremot inte med sina kollegor och anser att poliskvinnan skulle dömts för både dataintrång och brott mot tystnadsplikten.

Mer läsning

Annons