Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Arkeologerna tyckte att yxan var intressant”

/
  • Elsie Eliasson visar upp stenåldersyxan som besökare vid hennes camp i Sandviken hittade tidigare i somras.  Foto: Peter Carlsson/Dala-demokraten
  • I onsdags kom arkeologer från Östersund till Sandviken och hämtade yxan, som efter undersökning och datering ska bli utställningsföremål på Jamtli.Foto: Peter Carlsson/Dala-demokraten

I onsdags kom arkeologer från länsstyrelsen och Jamtli till Sandviken för att titta på den stenåldersyxa som hittades på Torröns strand i nordvästra Kall tidigare den här sommaren. Den var så intressant att de tog den med sig.

Annons

Det berättar Elsie Eliasson, som äger och driver en jakt- och fiskecamp i Sandviken i norra Kallbygden och som haft yxan i sitt förvar sedan den hittades av två unga kvinnor på sjön Torröns strand i slutet av juli.

Kvinnorna semestrade hos Elsie och när de senare åkte hem till Västerbotten lämnade de yxan hos henne.

Elsie rapporterade fyndet till länsstyrelsen. Över telefon gav hon en ingående beskrivning till biträdande länsantikvarie Jesper Larsson.

Det lät så pass intressant att när arkeologer i onsdags skulle på jobb i närheten beslöt de att göra ett besök hos Elsie för att titta på yxan. När de såg den växte intresset så pass mycket att de tog den med sig.

De ville även se själva fyndplatsen, men det gick inte så bra.

– Problemet är att den ligger under vatten nu, säger Peter Carlsson, journalist från tidningen Dala-demokraten, som den här veckan befunnit sig i området på fiskesemester.

Sjön Torrön är reglerad och vattennivåerna har stigit väsentligt de senaste dagarna.

LT har förgäves sökt de båda arkeologerna, som fortfarande är ute i fält. Men enligt Elsie Eliasson var de tämligen säkra på att det var en genuin stenåldersyxa som kvinnorna hittat.

Stämmer det kan den vara mellan 4 000 och 5 000 år gammal. Det säger länsantikvarie Lillian Rathje på länsstyrelsen. Men hon understryker att det är en uppskattning – innan man sett den går det omöjligt säga om den är från sten – eller bronsåldern.

I Östersund ska yxan undersökas.

– Sedan kommer den att visas där på museet i Östersund, säger Elsie.

Att det är första gången ett sådant fynd görs i området gör saken extra spännande för alla inblandade. Frågan är om yxan är del av en boplats eller om det är ett så kallat ”löst fynd”. Inga boplatser finns registrerade här vid Torrön tidigare.

Men Elsie är övertygad om att de finns, där under vattnet.

– Det har min pappa berättat, säger hon.

Mer läsning

Annons