Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets julklapp – en fjällby eller två

/
  • Den ultimata julklappen – kontrollen över en hel fjällby.  Pris: 365 miljoner kronor.  illustration: kjell nilsson-mäki

Det ska vara en upplevelse i julklapp i år. Varför inte slå på stort och köpa en hel upplevelseby? Storlien är till salu för 365 miljoner kronor. För 55 miljoner till får du till och med Trillevallen på köpet.

Annons

Annonsen på Specialmäklarnas hemsida väckte jättestor uppmärksamhet i media för en månad sedan. Men det var egentligen ingen nyhet. I själva verket hade informationen legat ute på nätet åtminstone sedan förra vintern, troligtvis längre.

Mäklaren Lennart Ekdahl är inte riktigt säker på när han först lade ut den.

Ändå blev det rubriker långt utanför landets gränser, och finansmannen Lars Nilsson fick det hett om öronen. Var Storlien och alla hans ägor där på 29 miljoner kvadratmeter till salu eller inte?

Nilssons svar skapade ingen vidare klarhet. Först säger han Nej, byn är inte till salu. Sedan garderar han sig: om någon lägger upp 365 miljoner på ett bräde så går det diskutera saken. Och på hemsidan står informationen kvar, utan ändringar.

Det är inte första gånger Nilsson svarar kryptiskt på sina planer för Storlien. I april 2007 bjöd han ut högfjällshotellet för arrende eller försäljning i en annons i tidningen Dagens Industri. Han var villig att slänga in skidanläggningen med liftarna också, om det kunde underlätta affären. Detsamma gällde för Trillevallen – hotellet med 120 bäddar var till salu, eventuellt kunde liftanläggning ingå.

Till LT sade han då att han helt enkelt inte var intresserad av att driva fjällhotell. Skälet var att merparten av hans verksamhet, 95 procent, låg utom Sveriges gränser och den tid han lade ner på verksamheten i fjällvärlden stod inte proportion till vad han fick igen.

– Mitt intresse är att äga och utveckla, utarrendera, investera, men inte drifta, objekten är för små för att vara intressanta att driva själva, sade han då till LT.

För byborna i Storlien känns det ytterst kränkande att bli behandlade som ägodelar, som om de vore Nilssons livegna som kan säljas efter behag.

– Min tomt är sannerligen inte till salu och inte jag heller, säger Niklas Holmedahl, som tycker Nilssons ägandeskap varit – och är – en katastrof för byn.

– 1999 fanns det 165 personer i Storlien, i dag är vi 87. Högfjällshotellet är kört i botten, kallställt och igenbommat. Nilsson är på god väg att döda hela byn.

– Där har du utvecklingen, säger Niklas Holmedahl.

Mer läsning

Annons