Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åres gamla stationshus återfår sin ursprungsskrud

/
  • Att återställa fasaderna till ett mer ursprungligt skick kräver mycket jobb. Det blir många timmar om dagen uppe på byggställningarna.
  • Tony Sjöqvist och Per-Åke Kristiansson har känt varandra i över 30 år och det var helt logiskt att Tony skulle få huvudansvaret för att måla och fräscha upp den byggnadsminneförklarade stationsbyggnaden.
  • Restaureringen av stationshusets fasader kostar en hel del, men det är det värt, anser ägare Per Åke Kristiansson, till höger.
  • Med direktiv och godkännande från Länsstyrelsen restaureras nu fasaderna på gamla Åre station. Byggnaden ska få ett mer ursprungligt utseende.
  • Den mörkröda färgen på lister, fönsteromfattningar och dörrkarmar har länge varit dold, men nu kommer den tillbaka.
  • Att återställa fasaderna till ett mer ursprungligt skick kräver mycket jobb. Det blir många timmar om dagen uppe på byggställningarna.

Åres gamla järnvägsstation får just nu en rejäl ansikstlyftning. Fasaderna målas om till en mer ursprunglig färgnyans med lister och fönsteromfattningar i avvikande mörkrött.

Annons

Det är ingen vanlig husmålning det handlar om. När ägarna, bröderna Per-Åke och Thomas Kristiansson, bestämde sig för att göra en uppfräschning av byggnaden tog man tag i saken ordentligt. Det räckte inte att pytsa på lite målarfärg.

I stället blev det djupdykning i historien för information om hur Åres järnvägsstation såg ut när den var ny.

- Den hade vitmålade fasader och fönsterkarmarna var träfärgade, berättar Tony Sjöqvist, i firman Åre Måleri och Kakel., som gör jobbet tillsammans med byggfirman Trollbygg .

Att just Tony fick jobbet att leda renoveringen är inte konstigt. Han och bröderna har ett arbetsförhållande som går tillbaka många år. Ända till 1995 och Villa Tottebo tvärs över gatan.

Den 10 juli det året - en varm och vacker sommardag som nu - flyttades den gamla förfallna jaktvillan Villa Tottebo ner från ursprungsläget ovanför gamla Åre sjukhus (numera Årekompaniet).

Flytten nedför backarna tog 14 timmar och hela byn var med och hejade på. Det var rena folkfesten men samtidigt många som talade om för Per-Åke och hans partners hur galna de var. Det där kunde ju bara gå på ett sätt, sade många bybor som efter flera år i djupaste lågkonjunktur var skeptiska till det mesta.

Men olyckskorparna hade fel och Villa Tottebo blev något hela Åre kunde vara stolt över.

Sedan blev det högkonjunktur, Åre fick VM 2007 och en gigantisk ny shoppingjärnvägsstation, Station Åre. Den gamla blev stående bredvid, byggnadsminnesförklarad som den var gick den inte ändra så mycket. När bröderna Kristiansson fick en chans att köpa den av Skistarordförande Erik Paulsson nappade de och startade caféverksamhet under namnet Bahnhof Café.

I dag är Bahnhof en av Åres mest populära mötesplatser. Men husfasaderna har varit slitna och i stort behov av ommålning. I år var det dags, ansåg bröderna, fast med ett sådant hus, byggnadsminne och allt, dög det förstås inte med en enkel ommålning.

Så efter inhämtat bygglov villkorat med Länsstyrelsens godkännande började jobbet. Lämplig modell hittades i Hennans järnvägsstation, byggd samma år som Åres station i Hennan nära Ljusdal i Hälsingland och flyttad till järnvägsmuseet i Gävle 2006 mödosamt rekonstruerad med listverk och fönsteromfattningar i mörkrött.

Och så kommer det alltså att se ut här i Åre med undantag för de här påbyggda flyglarna.

I Hennan skrapade man loss färgflagor och skickade på analys för att få rätt färg.

- Vi fick färgnumret av dem, säger Tony och tillägger att det är linoljefärg som används.

Till midsommar ska arbetet vara klart och både Tony och Per-Åke tror att resultatet kommer att glädja hela Åre.

– Det här huset kommer att ses av alla som stiger av tåget, ingen kommer att glömma det, säger Tony och Per-Åke nickar instämmande:

- Ett vackert hus är mycket mer attraktivt att gå in i, säger han

Mer läsning

Annons