Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åres dolda hjältar håller byn ren

/
 • Åres dolda hjältar – Gunnar Olausson, Kalle Lindh och Kent Malmsten ingår i städpatrullen som håller Åre rent från skräp under vintersäsongen.        Foto: Elisabet Rydell-Janson
 • Gunnar Olausson, till höger, har ett förflutet vid Åreliftarna och träffar därför många gamla kompisar. I bakgrunden Kalle Lindh och Kent Malmsten.Foto: Elisabet Rydell-Janson
 • Att sätta tillbaka bortsläpade grandekorationer på torget ingår i jobbet. Ingen lysande idé, de här granarna, anser Kalle Lindh. Till vänster kollegan Kent Malmsten.Foto: Elisabet Rydell-Janson
 • Förutom skräpplockning jobbar städpatrullen med belysningar, sätter upp marknadsstånd och mycket annat under säsongen.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre är just nu fullbelagt av gäster som åker skidor på dagarna och festar nätterna igenom. På morgonen ser byn ut som efter en orkan. Då kommer Kalle, Gunnar och Kent från kommunens arbetsmarknadsenhet och städar upp efter dem. LT har träffat Åres dolda hjältar – städpatrullen.

Annons

Oftast jobbar de i det tysta, många vet inte ens om att de finns. Men på senaste Åredagen på fashionabla Copperhill ägnades de en särskild hyllning – få vet nämligen bättre än Åreföretagarna vilken insats de här tre killarna gör. För hur skulle byn se ut om inte städpatrullen fanns.

De kommer när byn sover, timmar före gryningen, börjar vid kyrkan och arbetar sig fram västerut längs Årevägen med plockpinnar och sopsäck. De tömmer även papperskorgar och marknadsdagar monterar de marknadsstånd.

Efter torget fortsätter de ner till bilverkstaden.

– Vi tar varsin sida, så tar vi också lite kring Tott och taxistation, säger Gunnar Olausson, som bor i Mörsil och sällan har långt till skrattet. Han gör sitt första år med AME och trivs utmärkt med jobbet i Åre.

Tidigare jobbade han med Åreliftarna i 17 år.

– Så jag träffar en massa gamla kamrater, säger han.

Kollegan Kent Malmsten från Bonäshamn är inne på sitt tredje eller fjärde år med enheten. Han trivs också bra och är glad över att ha jobbet, eller att ha något jobb i dessa tider.

Lite längre fram, på torget, går Kalle Lindh från Hammarnäs, också han veteran, det är hans tredje år.

När de andra två också hunnit fram till torget och flaket på firmabilen är fullastat med skräp är det dags att ta lunch. Då är klockan nio och byn börjar så smått vakna upp. Folk börjar vallfärda till liftarna.

Städkillarna skakar på huvudet åt turisterna. Hur kan de till exempel vilja åka skidor så här dags? Det är ju fortfarande mörkt!

Men visst gillar de Åre, om än med viss distans.

Enligt Kent är det bara de tre som vill göra Årejobbet. Övriga AME-killar jobbar med snöskottning och sandning i byarna från Undersåker till Mörsil.

Årestädningen är ett säsongsjobb. Från Lucia och fram till april/maj jobbar de varje vardag, från kvart i åtta till kvart över tre, då de är klara att åka hem. Stora helger och sportlov har de längre dagar, då är det mycket mer att göra. Allra värst är nyårsafton.

– Då börjar vi tidigt, halv sex, säger Kent, som vet vad de har att vänta då; i fjol var torget ett enda stort hav av krossat glas. Det såg ut som ett slagfält.

Hela flaskor och burkar är annars en jobbförmån, det blir ganska bra pengar i pant. Men Kalle kan inte förstå att folk inte dricker ur, de får ständigt tömma halvfulla burkar.

När Åre är klart åker de till Duved och städar även där, det är nytt för i år.

Så vad gör ni resten av året?

– Då jobbar vi på avloppsdammarna, från Vällviken till Storlien, och Kolåsen, hela kommunen.

Även den delen av jobbet är bra, tycker de. Man är ju ute i friska luften.

– Jag är glad att jag har jobb, säger Kent Malmsten.

Mer läsning

Annons