Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årepolitiker dåliga att lyssna

Åres politiker får uruselt betyg av medborgarna när det gäller lyhördhet. Futtiga nio procent tycker att politikerna lyssnar till dem. Det visar den nya medborgarundersökning som presenterades för politikerna i går.

Annons

Omkring vartannat år beställer politikerna medborgarundersökningar för att mäta hur de lyckas i olika frågor, som tillgänglighet, bemötande och lyhördhet men också väghållning, snöröjning och annan kommunal service. Den nya undersökningen, gjord av Marknadsfakta Åre, är baserad på telefonintervjuer med 500 personer ur ett underlag på nära 950 personer. Det gör siffrorna statistiskt säkerställda.

Flera siffror är anmärkningsvärt låga. Värst är det dock med lyhördheten, där politikerna tycks ha misslyckats kapitalt. Nio av tio (91 procent) tycker inte att de lyssnar.

Undersökningen togs upp vid gårdagens kommunfullmäktige, men bara som en informationspunkt. ( I debatten som senare följde höll man sig ifrån ämnet).

– Det vi måste bli bättre på är att få medborgarna att känna att de blir lyssnade till, konstaterade utredare Anki Svensson.

Ingen jämförelse gavs hur det sett ut i tidigare undersökningar. Förklaringen som ges är att den här undersökningen är gjord på ett nytt sätt och kan därför inte är jämförbar.

Åres kommunalråd Eva Hellstrand (C) medgav att siffrorna var dåliga och att man uppenbarligen inte fått medborgarna att känna sig delaktiga i samma utsträckning som exempelvis under Multihallsprojektet i början av 2000-talet då kommunen fick högt betyg.

Mer läsning

Annons