Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årekompaniets parkering en livsfarlig trafikmiljö

/
  • Gående lever farligt när de ska hålla reda på både förbipasserande trafik och parkerade bilar som kan backa ut när som helst.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Trafikutrymmet vid Åre hälsocentral är oerhört begränsat när parkeringen är full, räddningstjänsten kommer inte fram med sina fordon och besökare lever farligt när de ska till hc, bvc, eller folktandvården. Men fastighetsägaren Diös har inga större åtgärder på gång. Det skulle bli för dyrt, anser de.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Gående lever farligt när de ska hålla reda på både förbipasserande trafik och parkerade bilar som kan backa ut när som helst.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • En strid ström av bilar kör förbi Åre hälsocentral på väg till sina jobb i Årekompaniet, ofta går det alldeles för fort. Trafikutrymmet är oerhört begränsat när parkeringen är full, räddningstjänsten kommer inte fram med sina fordon och besökare lever farligt när de ska till hälsocentralen, barnavårdscentralen eller folktandvården. Fastighetsägaren Diös har inga större åtgärder på gång, det skulle bli ”för dyrt”.

Trafiksituationen vid Åre hälsocentral är riktigt bedrövlig. Det anser både Räddningstjänsten i Åre, som inte kommer förbi med sina utryckningsfordon, och primärvårdschef Alf Lerner, som undrar om det måste till en olycka innan fastighetsägaren gör något.

– Vi har bråkat på Diös i fyra fem år men ingenting händer, säger Lerner.

Annons

Hälsocentralen huserar i Åre gamla sjukhus, som i dag heter Årekompaniet och ägs av fastighetsbolaget Diös, tidigare Åre Centrum.

I husets östra flygel finns, förutom hälsocentralen, barnavårdscentral, folktandvård och Golds gym. I västra delen finns bland andra Skistar, Åre Campus, Årekliniken och flera andra företag. Med så många aktörer blir det dagligen livlig trafik till och från området, både av personal och besökare.

Problemet är att trafikutrymmet är väldigt begränsat, i synnerhet när parkeringen framför hälsocentralen, folktandvården och barnavårdscentralen är full, vilk-et händer nästan dagligen.

– Vi kommer inte ens förbi med våra utryckningsfordon, säger kårchef Bengt Larsson i Åres räddningstjänst, där man verkligen ledsnat på problemet, som bara blivit värre med åren. De har ständiga problem när de ska till larmcentralen i mitten av huset.

Ledsnat har även Alf Lerner, chef och överläkare för Åres hälsocentral.

– Vi har bråkat i alla år om det här men det händer ingenting. De lovade fixa problemet till den här säsongen men det har de inte gjort. Nu håller vi på att ta hit Securitas för att de åtminstone ska lappa alla felparkerade bilar som inte ska vara här, säger Lerner.

Lerner har verkligen dragits med problemet i åratal. Det var han som såg till att en bom kom upp så att det skulle bli slut på rallykörningen som pågick när man kunde köra hela vägen runt kvarteret. Men bommen löste bara delvis problemet, som bara blivit större allteftersom hyresgästerna i företagshotellet blivit fler.

Lerner har ingått i en byggrupp som arbetat fram ett planförslag hur situationen skulle kunna åtgärdas. Bland annat skulle bommen flyttas österut och vägen västerifrån byggas om så att personal och besökare till Skistar och andra företag kan komma från det hållet i stället.

– De ska inte köra den här vägen, säger Lerner, som är mest orolig för att någon ska bli påkörd. Med barnavårdscentralen i huset kommer det hela tiden föräldrar med små barn som på vägen in måste bekymra sig både för genomfartstrafiken och parkerade bilar som kan komma backande ut i körbanan när som helst.

Ofta kör bilarna för fort och med snö och halka blir det ännu värre. Även hos folktandvården har den bedrövliga trafikmiljön diskuterats i åratal av personalen. De kan inte annat än påminnas dagligen eftersom de ser hela situationen från sina fönster på andra våningen.

– Vi tar upp det på varje möte, vi ser ju trafiken här varje dag och vi tycker att parkeringen är vansinnig, säger Solveig Holmberg, tandsköterska.

Mer läsning

Annons