Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre vill snygga upp industriområde

/
  • Åre kommun har ansökt om bygdemedel för att snygga upp på Järpens industriområde.  Den uttjänta spritfabriken blir dock kvar ett tag till  – så stora åtgärder omfattas inte av projektet.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre kommun vill snygga upp på Järpens industriområde, dels av estetiska skäl men också för att göra det lättare att hitta och bereda plats för fler företag på området.

Annons

Näringslivschef Janne Andersson tycker det är hög tid att göra något åt industriområdet. Infarten och det man ser när man kommer körande förbi på Kallvägen ser helt enkelt förskräckligt ut.

– Därför har vi tänkt oss att ta det här som steg nummer ett, säger han och räknar upp planerade åtgärder: En kur till en kran ska snyggas till, den stora informationsskylten vid infarten ska uppdateras och på området ska det bli tydligare vad som är gata och vad som är parkering.

Några större åtgärder, som att riva uttjänta byggnader, exempelvis den gamla spritfabriken, ryms däremot inte i det här projektet.

– Det där hänger lite på vad vi får göra också på grund av den här kisaskan, säger Andersson och syftar då på de omfattande markföroreningar, som placerat industriområdet bland landets 200 mest förgiftade saneringsobjekt. Arbetet med att få igång saneringsåtgärder där pågår parallellt.

För att finansiera uppsnyggningen har kommunen ansökt om bygdemedel - ur den allmänna potten. Beviljas ansökan kan man sätta igång i maj. Uppstädningen väntas ta tre år att genomföra och görs inte enbart av estetiska skäl utan även för att få bort ”lösa pinaler” och bereda plats för fler företag. Företagen börjar nämligen få det trångt, både i Järpen och i Åre.

I det nya industriområdet vid Järpens östra infart har visserligen bara en tomt sålts, nio återstår. Men enligt Andersson finns det spekulanter och han tror inte att det i slutändan ryms tio företag där. Erfarenheten säger honom att när företag väl är på plats behöver de större ytor än de trodde först.

Mer läsning

Annons