Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre kommun försökte sälja tomt på utarrenderad mark

/
  • Åre kommun har dålig koll på sina tomter. Här i nordvästra Järpen har de annonserat ut tomter till försäljning på mark som sedan länge är utarrenderad till en granne. Det var tills sist köparen som upptäckte misstaget och informerade kommunen. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Tomtaffären i Järpen som LT skrev om förra veckan blir allt märkligare. Inte nog med att Åre kommun hade noll koll på gränsmarkeringarna, nu visar det sig dessutom att tomten de försökte sälja till en västjämtsk barnfamilj redan var utarrenderad. Det hade kommunen ingen aning om.

Annons

I lördagens tidning (LT 7/11) berättade vi om familjen som för barnens skull ville flytta närmare skola och service och nappade på en annons på Åre kommuns hemsida om en avstyckad tomt i nordvästra Järpen.

Förhandlingar inleddes och familjen beställde hus. Men en tvist uppstod när familjen upptäckte att de hörnstolpar som enligt kommunen skulle finnas på tomten helt enkelt inte fanns. Kommunen krävde att kunden skulle betala för att placera ut nya gränsmarkeringar vilket kunden tyckte var fel.

När LT intervjuade kommunens nyanställda markingenjör Marie Mattsson om affären frånsade hon sig allt ansvar för vad andra tjänstemän sagt före henne. Dessutom hade kunden skyldighet att ta reda på saker själv och borde också ha en buffert för extrautgifter av den här typen.

Hon påpekade också att det inte varit smart av familjen att beställa hus innan tomtaffären var klar.

Nu visar det sig att kunden, som vi gav det fingerade namnet ”Anders”, var betydligt bättre på att ta reda på saker än kommunen själv. Vid ett besök på tomten för ett par dagar sedan talade ”Anders” med grannen och fick då reda på att de arrenderade tomten ”Anders” skulle köpa, plus en tomt intill, av kommunen.

– Hon tyckte det var jättekonstigt att de inte hört av sig från kommunen, säger han.

När ”Anders” sedan framförde den informationen till kommunen fick han en klentrogen reaktion:

– De sade: Nej, det kan vi inte tro!

Men precis så var det. Tomterna var utarrenderade sedan länge. Uppsägningstiden var tre månader.

Häromdagen fick ”Anders” det köpeavtal som kommunen vill att han ska skriva på.

– De friskriver sig från allt, jag har alla skyldigheter, kommunen har alla rättigheter. De säger att de inte tar ansvar för något som de inte vet om vid köptillfället, säger ”Anders”, som undrar vad som hade hänt om han inte upptäckt arrendet.

Själv medger han gärna att det var ett misstag att beställa huset innan tomtköpet var klart.

– Men man tror ju, när det är kommunen man köper av, att allt ska vara i ordning, att man ska kunna lita på vad de säger. Man tror ju inte att det ska vara så här!

I går fick han besked från kommunen att arrendefrågan ska vara löst eftersom grannen gått med på att helt enkelt säga upp arrendeavtalet utan uppsägningstid eller motkrav.

Men ”Anders” känner sig ändå illa till mods. Han vet inte om han ska våga skriva under avtalet utan att först visa det för en advokat. Kommunens benhårda attityd stör honom.

– De hade kunnat lösa det här med hörnstolparna smidigt genom att erbjuda att ta halva kostnaden. Det hade varit okej. Men de verkar aldrig kunna medge att de gör något fel där i kommunhuset.

Annons