Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre har rustat för EU:s miljöministermöte

/
  • Erik Esteby är kökschef på Holiday Club. Han kommer servera EU-ministrarna mat lagad av lokala råvaror från Jämtland.
  • Camilla Persson väntar fortfarande på besked om antal besökare till de båda EU-mötena. Troligtvis blir de siffrorna inte helt klara förrän vid tidpunkten för mötenas start. ”Men hela hotellet är abonnerat så det innebär inget större problem. Det tar alltid tid att få in alla uppgifter från alla delegationer”, säger hon. Foto: Henrik Flygare

Nedräkningen har börjat på allvar. Nu är det bara några dagar kvar tills Åre står som värd för ännu ett internationellt toppmöte.

– Bitarna börjar falla på plats nu, lovar Camilla Persson, konferensansvarig på Holiday Club.

Annons

Holiday Club kommer att utgöra hjärtat för verksamheterna i Åre när EU flyttar in i byn på onsdag.

Från den 22 juli kommer hela anläggningen vara abonnerad för delegationer från EU-medlemmarnas energi- och miljödepartement. Förutom att deltagarna bor på hotellet kommer även de möten som anordnas ske där.

Trots att mötesdagarna närmar sig med stormsteg märks det ingen särskild stress på hotellet.

– Vi har arbetat med det här sedan i höstas när vi hade de första visningarna av anläggningen för folk från regeringskansliet. Därför ligger vi bra till i planeringen och alla stora saker är ordnade, säger Camilla Persson som är konferensansvarig på Holiday Club.

– Det som är vår uppgift är framförallt att göra i ordning hotellet och arenan utifrån de önskemål som vi fått. Just nu tömmer vi arenan på våra saker.

Camilla visar upp en i det närmaste helt tom arena. Undantaget är en del skrymmande saker som fortfarande står kvar i hörnen av den stora multihallen.

– När det gäller interiör i mötessalen kommer arrangörerna att köra hit de möbler de vill ha. Allt utseende inuti står de för, vi har som sagt främst som uppgift att stå med lokaler, säger Camilla Persson.

Det är inte första gången som Holiday Club står som värd för ett internationellt toppmöte. Vilka fördelar har ni av det?

– Mötesmässigt finns det en hel del rutin i huset just eftersom vi varit med och arrangerat liknande tillställningar vid tidigare tillfällen. Men även andra aktörer har nytta av det. Säkerhetsmässigt har till exempel polisen en vana av anläggningen, den kombinationen av yttre och inre erfarenhet tror jag är betydelsefull.

Vad betyder mötet för Åre som samhälle?

– Att Sverige och EU håller möten här betyder mycket för byn och alla de som verkar här. Inte minst massmedialt så kommer Åre stå i centrum för nyhetsbevakningen under de dagar som mötena håller på, menar Camilla Persson.

Erik Esteby är kökschef på Holiday Club och har arbetat med att sätta ihop matmenyer inför mötena. Fokus ligger på närproducerade och miljövänliga råvaror.

– Vi kommer servera ministrarna mycket som är lokalt producerat och kravmärkt, det är viktigt inte minst eftersom det är ett miljömöte som ska hållas här, säger han.

– Men egentligen innebär det inga konstigheter, vi arbetar mycket med miljöfrågor även i vanliga fall. Skillnaden nu är att vi vänt oss till lite mindre leverantörer än vad vi normalt gör och har lite större fokus på det riktigt lokala.

Ingen fara för att EU-ministrarna blir missnöjda med maten som serveras?

– Nej, det här kommer att gå bra. Vi har ju gjort det här förut, säger Erik Esteby och ler.

Annons