Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre gav bygglov i present

/
  • Den 40 kvadratmeter stora skylten täcker en hel vägg vid infarten till Åre by, i en sluttande kurva. Enligt kommunen har Vägverket ändå godkänt placeringen, muntligt. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre kommuns gåva till lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre Björnen går inte att missa: Ett 40 kvadratmeter stort skyltfönster mitt i kurvan på Stationsvägen vid infarten till Åre by.

Annons

Skylten, som får alla andra skyltar i Åre att se små ut, kom upp under måndagen. En jättelik reklambanderoll med texten ”Upptäck Copperhill Mountain Lodge, Åres nya designhotell med skön afterski, samiskt spa och riktigt god mat. Välkommen till Förberget i Björnen.”

Skylten är monterad på en träpanel som av estetiska skäl byggdes över skyddmuren i kurvan för ett par år sedan för att dölja sprickor och klotter. Nu täcks hela panelväggen av skylten och Årebor ställer sig frågan: hur har hotellet kunnat få bygglov för detta?

Svaret är att det inte är hotellet utan kommunen själv, närmare bestämt näringslivschef Jan Andersson, som ansökt om bygglovet –och fått det.

Själva reklamskylten har företaget betalat själva men bygglovet och upplåtelsen av platsen var en present till företaget från kommunledningen.

– Vi upplåter platsen till Copperhill, säger Andersson.

Presenten får företaget för att de har byggt ett så dyrt och fint hotell i Åre.

– Det är av stor betydelse för turismens utveckling här i dalgången att det investeras runt 600 miljoner i ett femstjärnigt hotell och då tycker vi att det här kunde vara en gest från vårt håll, säger Andersson, som varken ser någon konflikt med Åres skyltprogram eller några trafiksäkerhetsmässiga problem.

Vägverket har också godkänt placeringen muntligt. Enligt Anderssom beror det på att skylten inte vänder sig till trafiken på E14 utan bara det kommunala vägnätet.

Normalt är det flera månader långa väntetider på bygglov hos Åre kommun men det här ärendet gick rasande fort. Bygglovsansökan kom in den 8 december och beviljades av miljö-, bygg- och räddningsnämnden tre dagar senare, den 11 december.

Den 18 december var allt expedierat och klart. Lovet är tillfälligt och gäller till och med 11 juni 2009. ”Ytterligare bygglov kan inte påräknas”, står det i beslutet.

Det var dock ingen enig nämnd som ställde sig bakom gåvan. Ledamöterna från s, fp och mp valde att inte delta i beslutet.

Leif Lundholm, s, nämndens vice ordförande, tyckte det var ett märkligt ärende. Det fanns varken handlingar eller förhandsinformation före mötet.

– Det här kom direkt ur bröstfickan, det kom direkt från högsta ledningen, säger Lundholm.

Han tillägger att Åre har ett skyltprogram och att den här skylten var absolut inte förenlig med det.

Näringslivschefen säger att detta är en gest för att företaget byggt ett dyrt och fint hotell. Håller du inte med?

– Det är många i Åre som bygger stort och dyrt, då ska väl de ha gåvor också, säger Leif Lundholm.

Annons