Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anneli är enda kvinnan på bygget

/
  • Snickare Anneli Englund-Avanzato från Östersund är ensam kvinna på Copperhillbygget.  Hon har 15 års jobbvana och har bland annat jobbat i Idaho, USA.
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

På Förberget i Åre Björnen jobbar just nu 250 personer för att få lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge klart i tid till öppningen den 8 december. En av dem är en kvinna.

Annons
Hon heter Anneli Englund-Avanzato och bor i Östersund med sin amerikanske make David. Närmast kommer de från Idaho i USA, där de bott och jobbat som snickare tills nyligen då de flyttade till Sverige.
- Vi hörde att det fanns jobb här och ringde, säger Anneli.
Tajmingen var perfekt, precis när företaget behövde snickare. Nu jobbar de sida vid sida på Copperhillbygget och trivs utmärkt bra. De gillar den internationella atmosfären, att det är så mycket olika folk.
- Man hör olika språk: polska, ungerska, svenska, alla kommunicerar på engelska.
Det finns förvisso flera kvinnor i organisationen runt Copperhill, men de hör till "hotellfolket" och jobbar med exempelvis försäljning, marknadsföring och personalrekrytering. På hantverkssidan är Anneli ensam.
Att vara ensam kvinna är mer regel än undantag för Anneli, som varit snickare i 15 år. Hon är van vid att behöva hävda sin rätt och visa att hon gör jobbet minst lika bra som någon annan. Så är det mest varje gång hon börjar på ett nytt bygge, vare sig det är i Sverige eller i USA. Och det har inte blivit bättre med åren.
- Alla tittar på en. Hade man inte så bra självförtroende kanske man skulle bli knäckt av att hela tiden vara satt åt sidan, säger Anneli Englund-Avanzato.

Mer läsning

Annons