Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla toaletter på Copperhill rivs upp

/
  • Dåvarande hotell-VD Peter Nilsson visar runt i sviterna dagen innan öppning i december 2008. Då visste ingen om att golvbrunnarna i badrummen var felkonstruerade. Det upptäcktes först på våren 2010.
  • I dag är Copperhill Mountain Lodge ett välmående hotell som kan ståta med rekordresultat för den annars så lugna månaden januari. Det har blivit känt som Zlatans tillflyktsort när han är i Åre. Men gamla problem spökar fortfarande från den turbulenta byggtiden. Nu måste alla badrum byggas om på grund av konstruktionsfel.
  • Stora fuktskador i de förbeställda rumsmodulerna gjorde att de till stora delar fick rivas ut och byggas om våren 2008.
  • Dåvarande hotell-VD Peter Nilsson visar runt i sviterna dagen innan öppning i december 2008. Då visste ingen om att golvbrunnarna i badrummen var felkonstruerade. Det upptäcktes först på våren 2010.
  • Stora fukt- och saneringsåtgärder fick göras på hotellet under vintern och våren 2008. Enligt Nyander var det så mycket att man kunde se ner flera våningar. Men missen med golvbrunnarna upptäcktes inte då.
  • Stora saneringsåtgärder gjordes 2008. Totalt berördes 77 av de 112 rummen.

Ett konstruktionsfel från byggtiden gör att lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge i Årebjörnen måste bygga om alla hotellets 133 badrum. Trots att ombyggnaden görs i etapper över två år kommer det ändå olägligt för hotellet som i vinter har sina bästa beläggningssiffror någonsin.

Annons

– Vi skulle ha behövt de här rummen nu, säger hotellets fastighets- och säkerhetschef Lars Nyander, som är mycket glad och nöjd över hotellets uppgång under innevarande säsong.

Därför är det lite störande att behöva satsa tid och resurser på missar gjorda under byggtiden, under en helt annan ledning. Men för att förebygga skador måste förmodligen alla hotellets badrum byggas om. Totalt handlar det om 133 badrum i hotellets 112 rum.

För närvarande är det fyra badrum som byggs om av byggbolaget Peab. Tidigare har ett 30-tal badrum byggts om av Årebyggarna och i en tredje omgång ska ett tredje byggbolag anlitas för några badrum till.

När deras jobb är klara och utvärderade kommer hotellet att ta emot anbud för alla de övriga badrummen.

Nyander förklarar att det är golvbrunnarna i badrummen som visat sig vara felkonstruerade och behöver bytas ut vartefter. Problemet är en golvränna där vattnet inte rinner undan som det ska ner i golvbrunnen. Det leder till att spånplattorna under golven reser sig och golvplattor börjar spricka.

– Det här är ingen normal godkänd golvränna utan en specialkonstruktion som arkitekterna har ritat, förklarar Lars Nyander, som vid det här laget har varit på Copperhillhotellet i över fem år.

Han är därför väl insatt i alla problem som präglade byggtiden, i synnerhet de fuktproblem som uppstod 2007 och som gjorde att han kom till bygget. På den tiden var det Vanilla Ventures, bolaget som sparkade igång hela projektet, som ledde bygget. Hotellrummen kom i färdigbyggda moduler som hade tillverkats i bolagets egna modulfabriker i Västervik och Åtvidaberg. Men det var ingen ordning på leveranserna, modulerna hade ofta paketerats dåligt och/eller stått ute i regn och fått fuktskador. Mycket måste kasseras och Årebyggarna, där Nyander var arbetsledare, var ett av de bolag som anlitades för att riva ut och bygga om allt som var skadat.

– Det var så mycket som revs att man kunde se från plan sex till plan tre, säger Nyander, som alltså blivit kvar på hotellet som säkerhets- och fastighetschef till denna dag.

Men trots all fukt- och mögelsanering upptäcktes inte det nuvarande problemet då. Ingen såg att även golvbrunnarna var felkonstruerade. Det upptäcktes först efter att Stordalen tagit över i september 2009.

– Första tecknen kom på våren 2010, då fick vi indikationer på att det hade rest sig på några golv, säger Nyander.

Att Petter Stordalen köpte hotellet och införlivade det i sin Choice-kedja är enligt Nyander det bästa som kunde ha hänt med Copperhill. Nu har de äntligen en ägare med pengar, intresse och ork att verkligen driva och utveckla hotellet.

#Så badrumsombyggnaden kommer att störa hotellverksamheten?

– Ja lite, vi förlorar kapacitet, speciellt nu i januari när vi haft vår bästa månad hittills i hotellets historia och passerat 10 miljoner i omsättning, då hade vi behövt de här rummen. Men vi försöker styra så mycket som möjligt så i somras gjorde vi ett antal i en klump. Vi misstänkte att de låg i riskzonen för att få skador, säger Nyander.

Annons