Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 000 kvadratmeter köpcentrum i Storlien – nu tar handelsplanerna fart vid gränsen igen

/
  • I mitten av bilden syns Coop-butiken som en gråbrun fastighet. Nedanför den och till vänster om E14 (vägen som skär bilden i högerkanten) är det tänkt att den 20 000 kvadratmeter stora handelsbyggnaden ska stå om planerna går i lås.
  • Coop-butiken står på ena sidan av Vintergatan (infartsvägen till Storlien). Den stora handelsgallerian som norska Thongruppen nu planerar ska, om den blir verklighet, stå på andra sidan Vintergatan.
  • Coop-butiken står på ena sidan av Vintergatan (infartsvägen till Storlien). Den stora handelsgallerian som norska Thongruppen nu planerar ska, om den blir verklighet, stå på andra sidan Vintergatan.
  • Norska Thongruppen äger och förvaltar 190 köpcentrum och 60 hotell i Norge och Sverige. I deras ägo finns bland annat Nordby shoppingcenter, en 80 000 kvadratmeter stor gränshandelsplats utanför Strömstad. De första butikerna etablerades i området i början på 80-talet, men det är sedan 2000-talet som området har växt enormt och riktar sig i mångt och mycket till norska kunder.

En 20 000 kvadratmeter stor shoppinggalleria vid infarten till Storlien kan nu bli verklighet. Planarbetet har fått grönt ljus av Åres kommunstyrelse.
– Det här kan ge många arbetstillfällen i Storlien, säger Peter Bergman (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

För några år sedan var en större utbyggnad av gränshandeln i Storlien på gång, då uppdelad på två områden. I en första etapp handlade det om ett 11 700 kvadratmeter stort handelsområde vid E14 och infarten till samhället. Satsningen beskrevs som ett lokalt Lillänge.

Planerna kärvade dock en hel del eftersom kommunpolitikerna krävde att exploatörerna även byggde fastboendelägenheter eller konverterade befintliga fritidshus till åretruntbostäder för att säkra bostäder för personal.

Detaljplanen klubbades igenom 2012, men bygget kom aldrig i gång. Nu tar dock planerna på ett handelscentrum fart igen.

Det är numera Thongruppen i Oslo, som äger och förvaltar 190 köpcentrum och 60 hotell i Norge och Sverige, som står bakom ansökan. De har bland annat kända handelcentrum i svenska gränsområden i sin portfölj, såsom Torp i Uddevalla, Överby i Trollhättan, Nordby i Strömstad och Charlottenbergs shoppingcenter.

Deras önskan är att öka ytan att för exploatering i Storlien till en 20 000 kvadratmeter stor byggnad med möjlighet till en lika stor yta för 800 parkeringsplatser i källarplanet i den tänkta fastigheten.

Planen är att byggnaden ska bestå av en stor inomhusgalleria belägen mellan E14 och Vintergatan (infartsvägen till Storlien). På andra sidan Vintergatan ligger Coop-butiken.

Satsningen ska alltså koncentreras till ett område, jämfört med de gamla planerna.

I dag är det orörd fjällterräng på den tänkta platsen. Tjänstemännen som har handlagt ärendet har påpekat att det är viktig att byggnaden anpassas till det utsatta läget, både vad gäller landskapsbilden och påverkan av vind och snö. Även påverkan för närbelägna fritidshusområden måste man ta hänsyn till.

Hänsyn måste också tas till närheten till trafiken på E14, där farligt gods fraktas. Strandskydd måste också hanteras i en ny planprocess. En miljökonsekvensbeskrivning måste också göras till detta projekt.

Kommunstyrelsen tog upp den nya ansökan vid sitt senaste sammanträde.

– De fick planbesked på det. Det är jättepositivt, vi har hållit på med de här planerna i tio år tror jag, säger Peter Bergman (S).

– Det är en väldigt stor etablering. Vi har träffat de här och det känns väldigt bra. Det kan ge många arbetstillfällen i Storlien, säger han och bedömer satsningen som seriös och skarp.

Annons