Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre satsar på hälsosam kultur

/
  • Konserten med Rongedal och kommunkören lät väldigt proffsig. Det var svårt att tro att kommunkören bara sjungit tillsammans i några månader.
  • Åres kommunkör gjorde i går sitt första stora scenframträdande när de sjöng tillsammans med gruppen Rongedal, något de klarade med bravur.
  • Enligt experterna är det bevisat att det är själva kulturutövningen, inte den sociala samvaron som är hälsobringande vid körsång.  I vilket fall som helst ser Åres kommunkör ut att trivas på scenen.
  • Medlemmarna i kommunkören såg verkligen ut att må bra på scenen. Etta och tvåa från höger är skolchefen Yvonne Carehag och verksamhetschef Lena Modigh
  • Rikdagspolitiker Anne Marie Brodén (M), närmast, och professor Gunnar Bjursell är båda starka förespråkare för kulturens hälsobringande effekter och applåderar Åre kommuns initiativ.

Kultur är bra för hälsan, det visar ny forskning som inspirerat Åre kommun att dra igång ett unikt ”Kultur är hälsa”-projekt för sina anställda. Just nu hålls två konferensdagar i Åre och intresset bland kommunanställda är jättestort med över 500 anmälda.

Annons

Begreppet kultur är hälsa är egentligen inte nytt i Åre kommun.

– Vi har varit på banan i flera år, vi hade en första kultur och hälsa-dag redan 2007, säger kulturchef Berit Lind. Men nu är det inte längre bara ett kulturprojekt, det har blivit ett kommunövergripande projekt.

Projektet, som leds av Clara Kempff, är indelat i tre steg och började med bildandet av kommunkören i vintras under ledning av Eleanor Lundberg. Alla kommunanställda bjöds in och det repeterades på sex olika kommunorter, en timme varje gång.

”Kultur är hälsa”-dagarna som inleddes i går är steg två och går ut på att deltagarna ska lära sig mer om kulturens effekter på hälsan. Som talare har kommunen bjudit in några av de största auktoriteterna på ämnet. Där finns exempelvis Gunnar Bjursell, professor i cell- och molekylär biologi vid Göteborgs universitet, som kan allt om forskningen och kulturens effekt på hjärnan, Ulla Wiklund med motsvarande expertis inom skolans värld, och riksdagspolitikern Anne Marie Brodén (M), som jobbar för bättre samverkan mellan kultur och hälsa i politiken.

Enligt Gunnar Bjursell, går det mäta de positiva hälsoeffekterna av kultur på hjärnan, både utövad och avnjuten sådan. Kulturformen är oväsentlig, det kan röra sig om musik, dans eller kultur i annan form, men vad det än är ska kulturen uppta en väsentlig del.

Den ska inte vara grädde på moset utan själva degen.

De inbjudna talarna är imponerande av Åre kommuns projekt, som på sätt och vis unikt.

– Det är unikt att en kommun utan yttre medel satsar på det här viset, säger Ulla Wiklund.

Det finns dock parallella projekt och kulturens hälsobringande effekter uppmärksammas inom allt fler områden. Brodén nämner landstinget i Skåne som driver ett statligt finansierat försöksprojekt där kulturaktiviteter ordineras på recept av läkare.

Föredragen varvas med underhållning där Åres kommunkör i går gjorde sitt första scenframträdande i ett större sammanhang tillsammans med gruppen Rongedal, något de klarade med bravur.

Efteråt talade Göran Krantz från Enafors och Steinerhögskolan i Järna om musikens inverkan på människan, ett ämne han forskat på. Bland annat berättade han om en stor undersökning i USA där ungdomar fick rangordna 50 saker de brydde sig mest om.

– Vad de satte överst? Musiken, utan jämförelse.

Steg tre för Åre kommun blir alltså att omvandla teori till praktik. Berit Lind:

– Om vi hittar projektmedel vill vi anordna prova på-verksamheter inom dans, bild och körsång. Saker som kan väcka intresse hos deltagarna, ”det här vill vi hålla på med”.

Mer läsning

Annons