Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre sågar statligt vattenförslag

I Åre kommun fördelas just nu årets bygdemedelspott: ett 50-tal sökande får dela på 5,7 miljoner kronor. För bygder som Kall är det livsviktiga pengar. Men systemet kan snart vara ett minne blott, om regeringen följer förslagen i den egna utredningen Prissatt vatten?

EU vill ha styrmedel, vilket var bakgrunden när regeringen år 2008 gav ensamutredare Dag von Schantz i uppdrag att utreda hur man kan använda ekonomiska och andra styrmedel för att förbättra vattenkvalitén och komma till rätta med problem som utsläpp och övergödning som hotar svenska vattenmiljöer.

Ett förslag i utredningen är att fördelningen av bygdemedel görs om. Enligt utredaren används de fel i dag eftersom medlen främst går till näringsliv, service och andra allmänna ändamål. Istället skulle de gå till att åtgärda skador i vattenmiljön.

Utredningen har varit ute på remiss. Åre kommun är inte remissorgan men har i likhet med andra berörda kommuner ändå valt att yttra sig eftersom frågan är viktig.

– Vi avfärdar förslaget, säger kommunalrådet Eva Hellstrand (C), som tycker utredaren är ”ohistorisk” och ute och cyklar när han säger att pengarna ska gå till att åtgärda skador.

– Han har inte riktigt förstått bakgrunden till varför pengarna betalas ut, säger hon vidare.

Flera andra berörda kommuner håller med liksom föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner, som sågar förslaget vid fotknölarna. De tycker det är fullständigt bedrövligt att kommuner som offrat sina älvar och vattendrag inte ens ska få behålla den lilla skärv som de årliga bygdemedlen på 113-120 miljoner kronor innebär.