Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre-oppositionen efterlyser helhetsgrepp i skolpolitiken

Socialdemokratiska oppositionspolitiker Anna-Caren Sätherberg och Peter Bergman är kritiska mot alliansens sätt att sköta viktiga skolfrågor i Åre kommun, som trafiksäkra busshållplatser och rättvis tillgång till kulturskola.

Visserligen görs många utredningar.

– Men de handlar ju bara om lokalerna, aldrig innehållet, var är helhetsgreppet? undrar de.

Två aktuella frågor har fått S-politikerna att se rött. Det ena är debatten kring Tossöbarnens busshållplats, som nu enligt ordförande i barn- och utbildningsnämnden Leif Nord (M) ska göras säkrare. Det andra är nyheten, som framkom på ett föräldramöte i tisdags, att det inte blir någon kulturskola för treorna på Åre skola i år eftersom de är för få, sedan fyror och femmor flyttat till Duved.

Peter Bergman är vice ordförande i nämnden och tycker det är jättebra att barnen på Tossön får en säkrare hållplats. Han är inte heller emot att utnyttja linjetrafik istället för skoltaxi där det går. Men han tycker det är konstigt att man inte tagit ett helhetsgrepp och sett över trafiksäkerheten först, innan man bestämde var barnen ska kliva på bussen.

För sanningen är att det finns många olämpliga hållplatser längs E14: vid Trostemobacken i Undersåker, Såå, Årevidden, Björnen och Vik, för att nämna några.

Det gjordes till och med en utredning för några år sedan där man fotograferade och beskrev samtliga hållplatser i kommunen. Så detta kan ju knappast komma som en överraskning, menar Bergman, som tycker att man skulle ha tagit ett helhetsgrepp kring trafiksäkerheten på de olika hållplatserna innan man började placera ut barnen på olika linjebussar.

– Nu verkar det vara efter principen: den som skriker högst... De skulle ha tagit de här sakerna i omvänd ordning, säger Bergman.

Anna-Caren Sätherberg tar upp en annan fråga som hon tycker visar på dåligt helhetstänkande. På Åre skola, som nu är f-3-skolan sedan fyran och femman flyttat till Duved, kommer treorna i år inte att kunna vara med i reguljära kulturskolan. De är helt enkelt för få barn som valt så många olika instrument att det inte finns möjlighet för kulturskolan att ordna undervisning.

– Det hade inte hänt om Åre skola fortsatt vara f-5-skola, som vi ville, säger Sätherberg.

Enligt Sätherberg blev många på mötet upprörda över att barnen nu får vänta med att spela instrument till nästa år. Hon har själv en berörd son och tycker inte att detta blir den ”kulturskola för alla” som det borde vara.

Kulturchef Berit Lindh beklagar också att Åre skola blir utan kulturskola men förklarar att man gjort vad man kunnat för att mildra skadan. Åres treor får istället utökad och anpassad förberedande kulturskola, så kallad Krumelurverksamhet, där två pedagoger kommer och utövar olika kulturämnen med barnen en gång i veckan.

– Men det blir ju inte lektioner med instrument, säger Berit Lindh.