Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre nöjda med VM-presentation

Åre har gjort sitt. Nu är det upp till internationella skidförbundets styrelse, FIS, att avgöra: Vem får alpina VM på skidor 2019? Svaret ges på torsdag kväll. Då röstar den sjutton personer starka styrelsen.

– Vår presentation gick bra. Allt flöt på enligt plan. Vi fick ut vårt budskap och responsen var positiv, noterar Niklas Carlsson, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Han är en av åtta personer som jobbar direkt med den svenska kandidaturen. Efter år av förberedelser handlade på tisdagen om tio minuters presentation för vardera Åre och konkurrenten italienska Cortina.

– Vi har gjort vårt, nu är det upp till FIS-styrelsen att fatta beslut. Onsdags- och torsdagsdygnet kommer nu att ägnas åt traditionell fortsatt lobbyverksamhet, säger Niklas Carlsson.

Åres styrkor enligt skidförbundets förbundsdirektör är den kompakta byn, med näravstånd till allt. Dessutom att Åre har en verklig passion för skidåkning, inte minst viktigt för att få ett världsmästerskap.

– Vår ambition är också att få se fler barn som åker skidor mot i dag. Det var ytterligare en del som fanns med i vår presentation.

Totalt finns runt 50 personer i den svenska delegation som just nu befinner sig i Barcelona, Spanien, där FIS-kongressen pågår. Så här dagarna före omröstningen pågår febril verksamhet och spänningen är givetvis stor inför om världsmästerskapet 2019 går till Sverige eller Italien.

– Vi söker för andra gången och Cortina för fjärde gången. Vem som är favorit eller står närmast i tur för att få evenemanget är svårt att sia om, menar Niklas Carlsson.

Att Åre kan det här med arrangörskap av stora tävlingar och mästerskap vet nog hela den alpina skidvärlden i dag. Årliga världscuptävlingar är en realitet sedan länge och VM 2007 var en höjdare, både sportsligt med Anja Pärsons tre guld, och för Åre som klarade sitt beting med glans.

Hur FIS styrelse till sist resonerar är däremot fortfarande en väl förborgad hemlighet. Sjutton personer har nu fått se och höra hur de två konkurrenterna pratat sig varma för sin respektive kandidatur.

Men vid nittontiden på torsdag kväll sker omröstningen och då får vi se om Åre får ännu ett VM, i så fall en väldig fjärde i hatten för både byn, skidsporten och regionen Jämtland och dess näringsliv.