Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre måste vara mer än bara turism

Åre kommun kan ståta med en näringslivsutveckling få andra norrländska landsbygdskommuner ens kan drömma om. I glädjeyran och stoltheten över denna utveckling är det dock viktigt att inte glömma bort och våga ta vara på chansen att verkligen gynna den lokalt baserade företagsutvecklingen.

För att klara sysselsättning och tillväxt, liksom för att säkra och utveckla vår välfärd behövs fler nya och växande småföretag. Åre kommun behöver mer aktivt skapa förutsättningarna för att dessa småföretag skall kunna utvecklas och blomstra.

Västjämtlands Väl vill arbeta för att kommunen ska ta fram en plan och vara delaktig i processen kring hur näringslivsutvecklingen i Åre kan gynna hela kommunen ännu mer. Hur det lokala näringslivet genom större samverkan kan bli ännu starkare och på så sätt bli mindre sårbar för konjunktursvängningar.

I dag är kommunen delvis engagerad i en sådan plan för Åre by genom arbetet med Vision 2020. Västjämtland Väl kommer arbeta för att en sådan plan tas fram för hela kommunen och omfattar hela näringslivet och inte enbart turismnäringen.

Åre kommun ska inte själv driva företag, men däremot arbeta för att underlätta och göra det enklare genom att ge bästa möjliga förutsättningar till i första hand det lokala näringslivet. I områden där näringslivet är så starkt att det i sig själv utgör en kraftfull motor är kommunen med och agerar på ett sätt.

I andra områden där företagandet inte har lika stora möjligheter, ska kommunen vara med på andra sätt och kanske både initiera och dela ledarskapet för en kraftfullare näringslivsutveckling i början av processen.

Kommunens sätt att välkomna nya företag är mycket avgörande för nya etableringar. Västjämtlands Väl kommer arbeta för att mer resurser ska avsättas så att kommunens näringslivsavdelning ska kunna möta etableringsvilliga företagare ännu bättre i framtiden.

Västjämtlands väl vill också arbeta för att flera olika typer av näringar ska få rätt förutsättningar att etableras i kommunen. Det finns en fara i att lägga alla ägg i turismkorgen eftersom turismen är mycket konjunkturkänslig. Här har kommunen en mycket tydlig uppgift i att bredda näringslivets utbud både vad gäller småföretagandet men även större företagsetableringar.

Det har sällan funnits så mycket pengar att söka för lokal näringslivsutveckling som nu. Västjämtlands Väl kommer arbeta för att sådana pengar kommer kommunen tillgodo så att näringslivsorganisationen på Åre kommun får mer resurser att skapa förutsättningar för en bredare och mer mångfaldig näringslivsutveckling i framtiden.

Västjämtlands Väl

Peter Andersson, Jörgen Encke, Maria Kjellström, Håkan Håkansson, Mikael Sundman, Jan-Ove Lindholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel