Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun varnar för grava följder vid friskoleetablering

Till hösten stängs Mattmars skola, en besparingsåtgärd i Åres stora skolstrukturförändring. Men föräldrarna som vill rädda skolan har inte gett upp helt. En ansökan om friskola ligger nu inne hos Skolinspektionen.

Föräldrarna försökte allt för att rädda kvar skolan, inklusive att själva köpa skolbyggnaden från Årehus för att få ner kommunens driftkostnader. Men kommunens krav var för höga: föräldrarnas sparförslag måste ge lika stor besparing som nedläggningen, 1,6 miljoner kronor.

Det lyckades inte föräldrarna uppnå. Så i mars beslutade kommunen att lägga ner skolan, och Årehus fick i uppgift att sälja skolbyggnaden.

Föräldrarna bad om en årslång tidsfrist för att utreda möjligheten att bilda en friskola, men det gick inte kommunen med på.

Föräldrarna bildade då föreningen Mattmars vänner och ansökte till Skolinspektionen om att få bilda friskola för elever i förskoleklass-6:an i Mattmar från hösten 2011.

Den styrande alliansen i Åre kommun säger sig vara för friskolor. Men inte i Mattmar.

Frågar man ordförande i barn- och utbildningsnämnden Leif Nord (M) varför det inte gäller där så svarar han att det inte är kommunen som äger frågan, det gör Skolinspektionen.

Men i kommunens förslag till remissvar till Skolinspektionen varnar skolledningen för grava negativa följder för hela kommunen om en sådan friskola tillåts:

”En etablering skulle innebära förändringar med negativa ekonomiska konsekvenser för all verksamhet i kommunen.”

Resultatet skulle bli färre elever, glesare klasser och halvtomma skolor vilket i sin tur skulle framtvinga omorganisering och minskad elevpeng för de som är kvar.

Kommunen passar också på att påpeka att det inte alls är säkert att friskolan kan använda lokalerna i Mattmars skola eller samarbeta med andra skolor om slöjd som föreningen Mattmars Vänner angett i sin ansökan.

Den 4 juni ska kommunstyrelsen ta upp remissvaret för godkännande. Skolinspektionens beslut i frågan väntas i slutet av året.