Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun tar sitt straff för miljöbrott

Åre kommun tar konsekvenserna av avloppshaveriet i Björnänge och de överskridna utsläppsvillkoren från Vikverket.

Man tänker inte bestrida ålagda böter för miljöbrott.

I går beslutade kommunstyrelsen att kommunen ska ta sitt straff och betala ålagda böter på 200 000 kronor. Det innebär att kommunen erkänner sig skyldig till miljöbrott i de båda fallen, som LT skrev om förra veckan.

Det ena rörde översvämningen påsken 2008 av orenat avloppsvatten i Björnänge på grund av stopp i den underdimensionerade avloppsledningen från Årebjörnen. Det andra gällde upprepade fall av brott mot Vikverkets utsläppsvillkor åren 2006-2009, på grund av att vissa moment i utbyggnaden av reningsverket sparats bort.

Pengarna för böterna kommer att tas ur det så kallade VA-kollektivet.

Kommunstyrelsen godkände samtidigt den slutredovisning av investeringsprojektet Vikverket som LT skrev om i måndags. Att den inte kommer förrän nu beror på att parterna, Åre kommun som beställde Vikverksutbyggnaden och konsulterna som skulle få den genomförd, tvistat sedan 2008.

Nu har de förlikats och slutnotan hamnade på strax under 80 miljoner kronor. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) finns det en tröst i sammanhanget:

– Utslaget per invånarna är Vikverket inte dyraste reningsverket i kommunen. Ottsjö är dyrare, säger Hellstrand.