Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun: Överklagan av vindkraftplanen bygger på missförstånd

Åre kommun ger inte mycket för Hållandsbornas överklagan av kommunens vindkraftplan till förvaltningsrätten. Enligt kommunen bygger den mest på missuppfattningar.

Det är kommunfullmäktigebeslutet den 16 juni i år att anta tillägget om vindkraft till Åre kommuns översiktsplan som har överklagats av två Hållandsbor, som främst vänder sig mot en vindpark i Moskogen.

I överklagan till förvaltningsrätten argumenterar de att jäv förelåg eftersom kommunen äger 0,8 procent av Jämtkraft, som äger del av JP Vind AB, bolaget som vill bygga vindpark i Moskogen. Vidare uppfyller den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som ingår i ärendet inte lagliga krav och den har inte tagit upp frågan om kungsörn i Moskogen. Det blev heller varken remissrunda eller utställning efter återremissbeslutet i fullmäktige tidigare på våren.

Detta motsägs i det yttrande till förvaltningsrätten som Åres kommunstyrelse godkände i onsdags. Enligt kommunledningen är delägarskapet i Jämtkraft är så litet att det inte inverkat på beslutet. Resten bygger enligt kommunen på två missförstånd: dels att en MKB i en översiktsplan måste vara lika detaljerad som i en detaljplan och dels att planförslaget tillkom i en hast efter återremissbeslutet.

Men de ändringar som gjordes efter utställningen var så små att ingen ny remissrunda eller utställning behövdes, hävdar kommunen som vill att förvaltningsrätten lämnar överklagandet utan bifall.