Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre kommun ogillar besprutning

Banverket vill bespruta banvallarna med Roundup BIO för bättre sikt. Men Åre kommun vill att de använder alternativa, giftfria metoder.

Annons

Banverket har anmält att de vill bekämpa ogräs på banvallarna i Åre kommun med bekämpningsmedel den 18-19 juli i år. Syftet är att få bort vegetation som skymmer sikten och ökar risk för spårhalka.

Vanligtvis används ett specialbyggt tåg med utrustning för besprutning men den här gången tänker Banverket göra jobbet enbart med anställda som går med ryggspruta och stryker preparatet direkt på ogräset.

Det aktuella preparatet är Roundup BIO, som har behörighetsklass 2L och alltså bara får användas yrkesmässigt. Enligt Banverket är det biologiskt nedbrytbart men får ändå inte användas vid järnvägsövergångar eller andra platser där människor passerar.

Besprutning får heller inte ske vid skyddsområden, eller när det regnar eller finns risk för regn.

Åres miljö-, bygg- och räddningsnämnd vill att Banverket iakttar en rad försiktighetsmått enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning av bekämpningsmedel.

Men helst vill nämnden att Banverket använder alternativa metoder istället för Roundup BIO för att få bort ogräset. Då skulle verket tydligare leva upp till substitutionsprincipen i miljöbalken och kommunens lokala mål.