Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun nobbar Diös nya hyresavtal – flyttar biblioteket

Åre kommun tänker inte godta dyrare hyra för mindre och sämre bibliotekslokaler i Station Åre. I stället säger de upp hyreskontraktet med Diös och flyttar ut. Det sensationella beslutet togs av en enig kommunstyrelse i Åre i går.

Annons

Det kom helt oväntat. I handlingarna som gått ut till politikerna inför onsdagens kommunstyrelse såg det nämligen ut som om hyreskostnaden för de nya bibliotekslokalerna på Station Åres plan fyra skulle bli billigare än nuvarande lokaler på plan tre där Årebiblioteket samsats med Åre turistbyrå sedan stationen öppnade 2006.

Besparing var för övrigt hela poängen med flytten för Åre kommuns del. Något annat skäl fanns inte att lämna pangläget på plan tre.

I tjänsteskrivelsen stod att lokalerna visserligen var mindre och i sämre läge, men att föredra eftersom de var billigare. Så såg det ju ut vid första påseende. Så tjänstemännens råd till politikerna var att anta kontraktet.

Men oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) var misstänksam. Hon ville att man skulle jämföra det nya avtalet med det gamla, siffra för siffra.

Och när man gjorde det så visade det sig att Diös nya avtalsförslag faktiskt var dyrare än det nuvarande. Istället för besparing skulle Åre kommun få ännu dyrare hyra.

– Det var 39 000 kronor dyrare, det var några detaljer som låg gömda i avtalet, säger kommunstyrelseordförande Eva Hellstrand (C).

När det stod klart var det inget snack om saken längre, i stället för antagande förkastades hela avtalsförslaget av en enig kommunstyrelse.

Hellstrand påminner om att biblioteket i Åre redan i dag är Sveriges dyraste och hela tanken från kommunens sida var att få ner kostnaderna.

– Vi accepterar inte det där hyresavtalet. Ska vi flytta från läget där vi är nu till ett sämre läge så får Diös se till att det blir billigare. Det ska vara betydligt billigare när det är mindre och i ett sämre läge.

Så vad händer nu?

– Vi säger upp lokalen till det datum kontraktet går ut den 31 december 2011.

Därefter flyttar kommunen ut ur stationen och ser sig om efter bibliotekslokaler på annat håll.

Vad händer med turistbyrån?

– Ja de är ju med oss, säger Hellstrand.

Thomas Angström på Diös Fastigheter håller inte med om att hyran blir dyrare. Diös och kommunen har bara olika sätt att räkna.

– Utifrån det perspektiv vi räknar blir inte kvadratmeterhyran där uppe dyrare och det är mindre yta. Då pratar jag totalt sett för kommunen. De ser inte till helheten.

Kommer ni att omförhandla förslaget för att ha kvar kommunen som hyresgäst?

– Det öppnar naturligtvis nya möjligheter om kommunen är beredd att flytta därifrån, säger Angström.