Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre firar kär hundraåring

I helgen är det stort födelsedagskalas i Åre för en kär och trogen 100-åring: Bergbanan. Det ska firas med ett digert program som toppas med återinvigning och stort tårtkalas. 100-åringen har gjorts födelsedagsfin med vimplar och nyklädda säten. Hon bjuder också alla på gratis åkning under hela resten av sportlovsperioden.

LT skrev redan i julas om firandet av Åres 100-åriga resa från bondby till turistort. Sedan dess har firandet blivit alltmer synligt och det kommer att fortsätta under hela 2010.

Bergbanans 100-årsdag i helgen är dock en höjdpunkt som blir svår att överträffa. Överallt i byn hänger röda flaggor och vimplar med texten Åre 100 år och upplysta inglasade uppförstoringar av Nils Thomassons legendariska Årebilder kantar promenadstråken i bykärnan.

Marie Astorsdotter på Åre bageri är kvinnan bakom 100-årsjubileets smaksensation, ett bakverk som tidigare i år utsågs av en jury till officiell Årebakelse. Den kan även göras i tårtformat och Åre bageri har fått in beställningar på längre tårtor motsvarande cirka 5000 bitar som det ska festas på under helgen, bland annat på St Olofsgården på söndag.

Andra programpunkter inkluderar pulkatävling i kälkbacken på lördag med extra pris för bästa tidsenliga klädsel, byvandringar båda dagarna med Lars Marcus och den stora återinvigningen av bergbanan på söndag. På Fjällgården blir det både 100-årsafterski och stor middag med dans på söndag.

På kyrkogården i Åre ligger upphovsmannen till allt detta, Carl Olof Rahm, som i slutet på 1800-talet åkte bergbana i Davos och såg framför sig hur man skulle kunna skapa ett Davos även i Åre. Han fick igång det första Åreprojektet och vintern 1910 var Åres bergbana klar att tas i bruk. Den 7 mars det året blev det stor invigning följt av den första Åreveckan med fest och tävlingar. Gästerna var övervägande societetsfolk från Stockholm.

Rahm kommer naturligtvis också att hedras under helgen. Arne Hafstad, ordförande i Åre by och turistförening, som håller i hela 100-årsfirandet, har sett till att hans gravsten grävts fram ur snön och på söndag, direkt efter ”Berg- och dalbanegudstjänsten” i kyrkan, ska en krans nedläggas på graven.

– Det gjorde man när det var 50-årsjubileum så nu tar vi upp den traditionen igen, säger Arne Hafstad.

Rahm har inga kända ättlingar, hans enda nära släkting vid hans död var en syster och det var hans egen önskan att bli begravd i Åre. Åre var, som det står på hans gravsten, hans livsverk.

I helgen ska det firas stort.