Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre borgar för kvalité

Åre. Vilken laddning de tre bokstäverna har. Alla har en åsikt om orten. Alla får en bild i huvudet när man nämner orten.

Jag var hemma i Jämtland för två veckor sedan, och då närmare bestämt i Åre. K som är en person som har svårt att bli imponerad och därav även svårt att vara förväntansfull inför nya platser och företeelser. Men Åre hade hon pratat om i veckor och jag kunde verkligen märka hur spänd hon var inför att komma dit.Sen de första turisterna anlände för över hundra år sen ortens namn fyllts med känslor och bilder. Åre är det svenska skidparadiset, det är fest och glamour, hälsa och fritid, historia och nutid. Och Åre borgar för kvalité. Skulle man ge en reklambyrå i uppdrag att fylla ett varumärke med lika mycket positiva tankar som varumärket Åre har så hade de förmodligen sagt att det knappt går. Och hade de ändå åtagit sig ett sådant uppdrag så hade slutnotan för kalaset hamnat på en astronomisk summa.För som sagt, Åre har blivit Åre, genom lång tids arbete av infödda och inflyttade eldsjälar och entreprenörer som skapat företag, aktiviteter och framförallt en Åre-anda. Det känns som att man i den lilla fjällbyn lyckats radera den annars så kvävande svenska Jantelagen. För Åre har alltid känts kaxigt och tufft medan exempelvis Sälen känns mesigt och svennigt. Nu är det ju lite som att sparka in öppna dörrar genom att använda Sälen som ett exempel. Men jag anser att det inte finns så många platser, orter och städer i Sverige som lyckats med det som Åre lyckats med. Stockholm, Visby, Österlen och kanske någon västkustort såsom Smögen eller liknande.Du kan nog sätta prefixet Åre på vilken produkt som helst och jag lovar att produkten i kundundersökningar skulle bli beskriven med som kvalité, naturligt, genuint och lite lyxigt.Givetvis kan jag även klanka ner på några saker jag retar mig på med Åre. Liftkorten är bisarrt dyra, prisläget generellt är inte anpassat för vem som helst och jag tycker att Champagne ska drickas inte sprutas. Och jag vet att många med mig stör mig på samma saker. Det är Åres största fara  att bli en lyxby där inga vanliga personer med vanliga löner har råd att vara(vissa skulle nog hävda att det redan är så).Men den här texten var menad som en hyllningstext till det goda exemplet Åre. Och min poäng då? Jo låt Åres anda sippra ut i resten av Jämtland. Inte champagnesprutandet utan kaxigheten, den tuffa entreprenörsinställningen och stoltheten.  Det skulle Jämtland må bra av.Och K då, vad tyckte hon? Jo, hon har redan sagt att hon vill åka tillbaka till Åre. Gott betyg alltså.