Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre Björnen utan vatten på nyårsafton

/
  • Infrastrukturen har inte riktigt hunnit med när Åre Björnen byggts ut i rasande takt. Det blev tydligt på nyårsafton när de äldre stugområdena blev utan vatten i sex-sju timmar.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • se 3Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Åre Björnen är proppfullt vilket märks inte minst på trafikinfarkter och extremt långa liftköer. Klockan 15 på nyårsdagen, vid mörkrets inbrott, såg det ut så här vid Björnenliften.
  • Nya Copperhill Mountain Lodge klarade sig undan från vattenhaveriet och kunde fira sin första nyårsafton som det anstår ett femstjärnigt lyxhotell. Fullbokat, festligt och flärdfullt.
  • Åre Björnen var fyllt till brädden av nyårsfirare när vattnet försvann vid halv femtiden på eftermiddagen. Här  i kvarteret Hermelinen tog det sex timmar innan vattnet kom tillbaka. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre Björnen har aldrig varit så fullt som till nyårshelgen i år. Vid halv femtiden på nyårsafton, just som alla gäster och stugägare skulle till att bada bastu och förbereda nyårsfirandet i sina stugor och lägenheter – då försvann vattnet.

Annons

Åre kommun har ingen tur. I påskas var det avloppshaveri, nu till nyår är det vattensystemet som inte klarar påfrestningen i det kraftigt utbyggda Åre Björnen.

På nyårsaftons eftermiddag är belastningen extrem. Då kommer alla gäster hem till sina stugor och lägenheter för att duscha och bada bastu efter dagens strapatser. I år höll inte systemet. Vattnet i kranarna i Åre Björnens stugområden försvann och först sex-sju timmar senare kom det tillbaka.

Länstidningens illustratör Kjell Nilsson Mäki har stuga i kvarteret Illern och var där med familjen för att fira nyår. Han berättar att han aldrig sett så mycket folk i Björnen förut. Liftköerna har varit sanslöst långa. Och så hände detta.

– Vi skulle just till att laga nyårsmiddag och då fanns det inget vatten. Det var likadant i hela kvarteret här. Jag tittade ut och såg hur folk kom ut i bara kalsongerna, säger Nilsson Mäki.

Nere i Skistars reception i Björnens centrum började telefonerna ringa vid halv femtiden. Där nere fanns det fortfarande vatten så personalens råd till gästerna var att komma ner och förse sig. Det uppskattades av gästerna.

– De gav ut gratis dunkar med vatten, de bjöd på god service och det fungerade bra. Sedan kom vattnet tillbaka ungefär vid halv elvatiden, säger en gäst i kvarteret Hermelinen.

Så trots att vattenhaveriet kom olägligt anser han inte att kvällen blev förstörd. Och den attityden möter man hos många. Åreguidernas ägare Christer Swensson fick höra talas om haveriet från sina skotersafari- kunder på nyårsdagen. De hade drabbats mitt i bastubadet.

– De berättade att de hade rullat sig i snön när det inte fanns något vatten, de tog det som en kul grej, säger han.

Även Skistars receptionspersonal tycker att folk tog det på ett bra sätt. Visst var några arga men de flesta hade överseende och gjorde det bästa av situationen.

Haveriet tycks ha berott på att belastningen på vattensystemet blev så stor att kommunen helt enkelt inte klarade av att leverera vatten och det tycks ha drabbat främst de äldre stugområdena i Åre Björnen.

Copperhill klarade sig däremot och det nyöppnade femstjärniga – och fullbokade – hotellet kunde fira nyår utan störningar.

Exakt vad som hände och i vilken omfattning lyckades LT inte reda ut i går. Vi fick helt enkelt inte tag på någon ansvarig. Åre kommuns tekniska kontor har en felanmälningstelefon för vatten och avlopp, men entreprenören som svarar där hävdar att Björnen inte ingår i deras område.

– Vi har förbindelsepunkt dit, vi levererar inte vatten till Björnen, säger han.

Vem som gör det vet han inte. Det går inte heller få besked på det speciella journumret för kvällar och helger. Där lovar man ta kontakt med entreprenören och hälsa att vi har ringt.

Mer läsning

Annons