Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre behöver nattågen

Turism är i dag en basnäring för Jämtlands län och Åre är ett av landets största turistmål med en halv miljon besökare årligen. Näringen arbetar hårt för att öka antalet turister i Västra Jämtland. Det gäller inte bara under vintern, utan även också under våren, sommaren och hösten. Det måste finnas goda kommunikationer till Åre för att man ska lyckas med detta.

Många av besökarna kommer från Stockholm och allt fler vill resa miljövänligt. För dem är nattåg från Stockholm till Åre ett mycket bra resalternativ. Frågan är hur länge denna möjlighet finns kvar.

I dag kör SJ nattåg till Åre under vintersäsongen. För SJ är oktober och november inte vinter, då tågen förra året inte stannade i Åre under dessa månader. De körde i stället tomma från Östersund – förbi Åre – till Duved för att städas på depån där. Efter städningen gick tågen tomma samma väg tillbaka till Östersund.

Turisterna på väg till Åre fick kliva av i Östersund för att sedan fortsätta resan med lokaltåg. I Åre fick hemvändande se på, när tomma tåg dundrade förbi. Sedan fick de ta sig till Östersund, för att först där kunna stiga på nattåget till Stockholm. Detta gynnar naturligtvis inte turismen i Åre, och inte tågresor över huvud taget.

Nu vill SJ bygga en ny städdepå för nattåg i Östersund i stället. Det är en tydlig vink om att tågen i fortsättningen ska stanna där, i stället för att fortsätta till Åre. Att i fortsättningen inte kunna resa direkt till Åre skulle naturligtvis vara mycket negativt för turismen.

Problem med nattåg gäller inte bara turister, utan även långpendlare och andra länsbor som vill resa till Stockholm under natten. Det har varit praktiskt att sent på kvällen kunna lägga sig på tåget i Östersund och på morgonen vakna utvilad i Stockholm. Nu måste man i stället åka tåg till Ånge, byta där till buss och i Sundsvall kliva på ett tåg strax före två på natten. Det är inget resealternativ om man ska vara pigg och arbeta dagen därpå.

Fungerande kommunikationer är en nödvändig förutsättning för tillväxten i Jämtlands län. De är viktiga för varutransporter och människors möjlighet att resa till och från länet. För turismens utveckling har kommunikationerna en nyckelroll. Nattåg mellan Stockholm och Åre måste finnas kvar!

 

Gunnar Sandberg (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel