Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre återbetalar för hög VA-avgift

Åres gamla system med en dyrare särtaxa till VA-nätet för fastighetsägare i Åredalen var felaktigt enligt en dom i Statens VA-nämnd. Det innebär att Åre kommun ska betala tillbaka mellanskillnaden till abonnenter som betalat för stor anslutningsavgift. Men de måste själva höra av sig.

Annons

Kommunens tanke bakom särtaxan, som i dag är borttagen, var att de hade dyrare kostnader för vatten och avlopp i Åredalen än i övriga kommunen. Det var när en person bestred den dyrare taxan som VA-nämnden prövade ärendet och underkände systemet.

Nämnden ansåg att Åre kommun inte kunde visa tillräckliga skäl till varför man hade högre kostnader i Åredalen och dömde ut systemet. Följden blev att kommunen fick betala tillbaka mellanskillnaden till de som bestred särtaxan.

Kommunen behöver dock inte spåra upp de abonnenter som betalt för mycket utan det är upp till dessa att själva höra av sig om de vill ha pengar tillbaka. Dessutom är preskriptionstiden tio år så bara de som anslutit sig de senaste tio åren har rätt till återbetalning. Man ska också tillhöra verksamhetsområdet Åredalen där Björnen inte ingick.

– Vi följer nämndens beslut, säger tekniske chefen Lars-Erik Eriksson, som uppskattar att runt 120 000 kronor betalats tillbaka till de tre eller fyra familjer som sökt hittills.