Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arcade Fire gör upp med villaförorten

Alla Arcade Fires bandmedlemmar har växt upp i tjusiga villaförorter. Nya plattan "The suburbs" är en uppgörelse med barndomsåren i de välmående kvarteren.

– Det finns en unik känsla där ute som inte så många pratar om, säger basisten Tim Kingsbury.

Kanadensiska Arcade Fire är inte de små gesternas band. Med sina två första plattor "Funeral" och "Neon bible" har de blaffat på med stråkar och dramatiska känslor. På nya skivan har man däremot försökt tona ner musiken en aning.

– På förra plattan ville vi ha en stor och grandios ljudbild, det var den typen av skiva. Men den här gången ville vi få en mer intim känsla, så vi har skalat av musiken. Men vi kommer förstås ändå aldrig att bli ett minimalistiskt och lågmält band, säger Tim Kingsbury.

Inför inspelningen av "Neon bible" köpte bandet en kyrka utanför hemstaden Montreal som de byggde om till en studio. Men eftersom "The suburbs" inte var i behov av akustiken i kyrkan på samma sätt som sin föregångare, spelades stora delar av skivan in i olika bandmedlemmars vardagsrum - och i New York.

– Vi hade blivit alldeles för bekväma och slappa hemma. I New York hade vi tre veckor på oss att spela in, så vi fick jobba riktigt jäkla hårt, säger han.

Genom texterna på "The suburbs" löper en röd tråd. I spår efter spår återkommer nostalgiska tillbakablickar på barndomen. En uppväxt som i samtliga bandmedlemmars fall har tillbringats i olika välmående förorter.

– Det finns en unik känsla i den typen av villakvarter. Det är inte alls som att växa upp på en gård ute på landet eller inne i stan. Det här är någonting helt annat. Det är inte så många andra band som har beskrivit känslan där ute men det finns all anledning att göra det. Det råder en unik stämning som är väldigt spännande.

På vilket sätt då?

– När villaförorterna byggdes var det med en dröm om att alla skulle få sitt eget hem med en egen trädgård och slippa stadens stress. Men i stället blev livet i förorten väldigt isolerande, man tvingas åka bil så fort man ska ta sig någonstans och det viktigaste för folk som bor där är att hålla uppe en perfekt fasad. När man växer upp i ett sådant område får man lätt en skev världsbild.

Alla Arcade Fires bandmedlemmar bor numera i stan. Och Tim Kingsbury kan inte tänka sig att flytta tillbaka till villaförorten.

– Mina föräldrar bor faktiskt fortfarande i samma hus som jag växte upp i så jag åker så klart dit och hälsar på ibland, men jag kan inte se mig själv bo där igen. Det finns så mycket kultur och historia i stan och det finns så mycket bättre saker att göra än att oroa sig över att man inte har en lika fin trädgård som grannen.