Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket lägger ner kontor

Arbetsmiljöverket lägger ner lokalkontoret i Östersund.

– Självklart kommer det här att drabba tillsynen av arbetsplatserna negativt.

Det säger Jim Sundelin på Byggnads som är bekymrad över Arbetsmiljöverkets beslut att lägga ner såväl distriktskontoret i Härnösands som filialen i Östersund.

Verket hade som huvudförslag att det närmaste kontoret för Jämtland skulle ligga i Umeå, men på torsdagen reviderades förslaget.

– Det skulle ju innebära jättestora utmaningar med gigantiska reseavstånd för inspektörerna för att komma till hemmahamnen, säger Berndt Jonsson, chef på kontoret i Härnösand.

Kompromissen blev en ny filial i Sundsvall.

– Den ligger förvisso inte i Jämtland men stor skillnad på 18 mil och 42.

Får inspektörerna i Östersund behålla sina jobb?

– Ja, det kan de. De kommer att ha kvar sina arbetsuppgifter ungefär som i dag, men jobbar mot den regionen de bor.

Byggnads är dock mer än skeptisk till Arbetsmiljöverkets nedmontering av organisationen.

– För oss handlar det inte om huruvida vi har tillräckligt med lokaler utan tillräckligt med inspektörer och omorganisationerna kommer inte att öka antalet inspektioner. Vi kommer möjligtvis kunna behålla nivån som är i dag och den är ändå inte tillräcklig. Det är det som är problemet, säger ombudsmannen Jim Sundelin.

– Hela tiden handlar det om att drar ner och hela tiden vet vi att brottsfall och arbetsolyckor knappast minskar. Men man gör inga åtgärder utan pratar bara ekonomi. Det är helt oacceptabelt.