Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket kan stoppa uppsägningar i Berg

Berg kan förbjudas att genomföra de planerade uppsägningarna inom vård och omsorg. Om kommunen ändå väljer att säga upp personal kan de tvingas till vite på 200 000 kronor.

Som LT tidigare berättat anser fackförbundet Kommunal att Bergs kommun inte agerat korrekt i samband med uppsägningarna av ett 40-tal personer inom vård och omsorg. Kommunal anser bland annat att kommunen missat att göra riskbedömningar för psykisk och fysisk ohälsa som kan uppstå på grund av förändringar i verksamheten. Kommunal tycker också att kommunen inte låtit alla skyddsombud delta i samband med personalnedskärningarna.

Arbetsmiljöverket har kopplats in i ärendet och överväger nu att stoppa de planerade personalindragningarna i väntan på att kommunen ska göra korrekta konsekvensanalyser och riskbedömningar med tillhörande handlingsplaner. Dessutom överväger Arbetsmiljöverket att besluta att kommunen måste anlita företagshälsovården i arbetet med att upprätta handlingsplanen.

Om Berg ändå väljer att genomföra uppsägningarna riskerar kommunen, om Arbetsmiljöverkets övervägande antas som ett officiellt beslut, att få betala vite på 200 000 kronor.

Kommunen däremot tycker att de har vidtagit de åtgärder om lagen föreskriver.

– Vi är av en annan åsikt. Vi tycker att vi vidtagit de åtgärder som vi är ålagda att göra, säger kommunens organisationschef Bo Lindström.

I sitt svar till Arbetsmiljöverket skriver kommunen vidare att de med kraft motsätter sig övervägandet eftersom kommunen ”befinner sig mitt i en stor omställningsprocess”.