Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten ökar nästa år

/

Arbetslösheten kommer sannolikt att fortsätta att öka under 2010. Det visar en prognos som arbetsförmedlingen presenterar i dag.

Annons

Ett stort antal arbetsplatser i länet, både privata och offentliga, har tillfrågats om hur de ser på den framtida arbetsmarknaden. Undersökningen visar att den privata sektorn i stort tror på en ljusning framöver. De flesta branscher har en stark tilltro att efterfrågan på varor och tjänster kommer att öka det närmaste året. Endast byggbranschen ser en viss minskning de kommande sex månaderna och att efterfrågan därefter vänder.

Om bilden är ljus i den privata sektorn är den betydligt mörkare inom den offentliga. Både kommuner, landsting och statlig verksamhet har fått frågor om hur de ser på den framtida arbetsmarknaden i länet. Och bilden är mörk. Ingen tror att verksamheten kommer att öka det närmaste året. Inom grundskolan är bilden särskilt mörk. Där mer än 80 procent av de tillfrågade tror att verksamheten kommer att minskas.

Den totala arbetslösheten i länet beräknas under årets sista kvartal ligga på 7,9 procent medan prognosen för nästa år är 8,2 procent.

Läs mer om prognosen i morgondagens LT.

Annons