Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslinjen är en låglönelinje

Annons

Regeringens motiv för att försämra villkoren i a-kassan var att dämpa löneutvecklingen och öka pressen på arbetslösa. Målet med den halverade krogmomsen och avdragsrätten för hushållsnära tjänster var att öppna för fler lågbetalda jobb i tjänstesektorn. Men hur ska man förstå att Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka miljarder till statskassan i ett läge när 350 000 svenskar står utan jobb? Allt hänger ihop; borgerlighetens så kallade arbetslinje är en utstuderad låglönelinje.

Regeringens erbjudande till långtidsarbetslösa, en grupp som under de senaste fem åren har tredubblats, är fas 3, Sveriges största arbetsgivare – och en arbetsgivare som låter allt fler "anställda" få sina löner administrerade av kommunernas biståndskontor.

Den som befinner sig i ett fas 3-program med 223 kronor i dagersättning är inte frustrerad utan desperat. Ställd inför växande högar med räkningar kommer man inte att tjafsa om sådant som schysta villkor och en rimlig lön, ännu mindre ställa krav på att nästa jobb ska matcha ens kompetensprofil. Högerns icke-betonade arbetsmarknadspolitik är tänkt att trigga samma mekanismer hos arbetssökande som den havererade a-kassan.

Socialdemokraternas Stefan Löfven kritiserade häromdagen regeringen för att ha beskurit Arbetsförmedlingens uppdrag så till den grad att myndigheten inte förmår att använda sina resurser (prognosen säger tre miljarder plus för 2012). "Kompetenta arbetsförmedlare vittnar om att de bakbinds av trånga regelverk. De får ägna tid åt att vakta och granska arbetssökande, i stället för att matcha dem med rätt jobb", sa S-ledaren.

Arbetsmarknadspolitiken har utvecklats till ett politiskt skådespel, där ministrar ger sken av att vara bekymrade över arbetslösheten och varselvågen, samtidigt som regeringen förhindrar Arbetsförmedlingen att ge alla arbetslösa en vettig chans till omställning.

Samma mönster syns för övrigt i socialförsäkringen, sedan borgerligheten införde administrativa tidsgränser på sjukskrivningar presenterar Försäkringskassan miljardöverskott. Staten sparar pengar, medan sjuka och arbetslösa tvingas söka hjälp hos socialen och Frälsningsarmén.

"Ren idioti", kallar Stefan Löfven Arbetsförmedlingens stora överskott. Vi tänker inte protestera mot den beskrivningen. Glöm bara inte att denna idiotiska väg är utstakad och politiskt planerad.

Dålig a-kassa, passiv arbetsmarknadspolitik à la fas 3 – allt hänger ihop.

Annons