Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsgivare – krångligt men kul

Krångliga regelverk och höga avgifter. Det är några av de associationer länets unga företagare gör när de tänker på sin roll som arbetsgivare. Men den övervägande känslan är ändå positiv enligt en rapport från Svenskt Näringsliv.

– Det är fantastiskt att få hålla på med något man brinner för, säger Kristina Wahlberg på Aqui Store.

Våren 2010 fanns det 1 624 företagare under 35 år i Jämtlands län, många av dessa med personer anställda i sin verksamhet. Svenskt Näringsliv har nyligen genomfört en undersökning där 31 av dessa unga arbetsgivare intervjuats.

Av undersökningen framgår det att de flesta känslor som förknippas med rollen som arbetsgivare är positiva.

Det som de flesta kom att tänka på i anslutning till arbetsgivarrollen handlar om arbetsledning, det vill säga förmågan att kunna coacha, motivera och inspirera sina anställda.

Många angav också att den frihet det innebär att vara sin egen chef var stimulerande.

Kristina Wahlberg på Aqui Store i Östersund är en av de intervjuade arbetsgivarna. Hon har haft eget företag i totalt åtta års tid, men i nuvarande form har hennes kombinerade butik och frisörsalong existerat i drygt ett år.

– För mig är det här en möjlighet att få hålla på med något som jag brinner för. Att vara chef är bara en bieffekt av det, säger Kristina som i dagsläget har fem anställda.

– Jag är väldigt nöjd med den personal jag har och njuter av att få arbeta med andra personer som har samma intressen som jag.Samtidigt tycker jag att det är ganska svårt att nyrekrytera. Trots att arbetslösheten är hög är det inte helt enkelt att hitta personer som passar i yrket.

Enligt rapporten upplever många av de utfrågade arbetsgivarna att de lagar och regler som ska följas är krångliga och svårtillgängliga.

Kristina Wahlberg håller med:

– Har man anställda och ska betala ut löner är det mycket man måste känna till. Självklart måste det finnas regler, men ibland känns det som att det är för mycket att hålla koll på, säger hon.

– Jag har valt att följa Frisörföretagarnas avtalsbok för att sortera bland alla regler, det är en bra lösning för mig.

Många företagare i undersökningen upplever också att förståelsen för deras verksamhet ibland är svag med missunnsamhet och misstro som följd.

Vilka reaktioner får du på din roll som företagare och arbetsgivare?

– Många tycker att det är kul och uppmuntrar mig. Samtidigt blir det lätt att man umgås med andra företagare som befinner sig i en liknande situation. Det är ett stöd och en bra möjlighet att utbyta idéer.

– Samtidigt tror jag inte att folk som aldrig hållit på med företagande inser hur mycket arbete det faktiskt är. Det känns som att jag arbetar 200 procent, säger hon.

Avslutningsvis har Kristina Wahlberg några tips till andra unga arbetsgivare:

– Se till att ha en ordentlig affärsplan och koll på ekonomin. Bland det allra viktigaste är att man har ett långsiktigt tänkande för sitt företag.