Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen mörkar siffror om tidigare sjukskrivna

Ingen eller kanske bara några få jämtlänningar har fått ett riktigt arbete sedan de åkte ut från försäkringskassan i vintras. Men arbetsförmedlingen håller siffrorna hemliga.

Från och med årsskiftet gäller nya regler hos försäkringskassan. De nya bestämmelserna är ett led i regeringens politik att få fler människor i arbete och att färre ska vara beroende av bidrag. Regelverket innebär bland annat att det finns en tidsgräns för hur länge man kan få bidrag från det svenska sjukförsäkringssystemet.

När de nya bestämmelserna trädde i kraft 1 januari i år så hamnade 367 länsbor utanför försäkringskassans ansvarsområde. Arbetsförmedlingen var den myndighet som av regeringen fick ansvar för att hjälpa de utförsäkrade till arbete.

I Jämtlands län har 316 av de som utförsäkrades vid årsskiftet blivit inskrivna hos arbetsförmedlingen under det första halvåret 2010. Den senaste statistiken visar också att 50 av de utförsäkrade har haft någon form av arbete under samma period. Men för 40 personer handlar det om arbeten som är beroende av ekonomiskt stöd. I den kategori jobb som kan räknas som "riktiga" arbeten ingår tio personer. Men när Länstidningen vill vet vilken typ av arbeten det handlar om så meddelar både försäkringskassan och arbetsförmedlingen att siffrorna är hemliga. De vill inte berätta hur många av de tio som fått varaktiga arbeten och hur många som haft mer tillfälliga jobb.

– Av integritetsskäl så lämnar vi inte ut de siffrorna, förklarar Mathias Johansson som är analytiker på försäkringskassan.

Arbetsförmedlingens statistikansvariga gör samma bedömning och hänvisar till en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen. Myndighetens talesperson i Jämtlands län, Johan Tegnhed, vet inte varför uppgifterna måste vara hemliga.

– Jag vet att man från centralt håll är väldigt noga med integriteten, konstaterar han.

Att det är så få av de utförsäkrade som har lyckats få ett varaktigt arbete tycker han däremot inte är så konstigt.

– De här personerna har varit borta från arbetsmarknaden i många fall väldigt väldigt många år. Av de cirka 360 stycken så har vissa gått ut i arbete, vissa i arbete med stöd och vissa har fått nystartsjobb. Jämfört med att man har gått hos försäkringskassan och inte haft någon koppling till arbetsmarknaden över huvud taget så är det för de här personerna en väldigt framgång.

Johan Tegnhed vill själv inte dra några slutsatser kring den statistik som finns för Jämtlands län. Det är en politisk fråga anser han.

– Att bryta utanförskapet är vårt uppdrag, säger han och tillägger att arbetsförmedlingen har de resurser som krävs för uppdraget.