Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsdomstolen: Mansdiskrimineringen av MIUN-forskare "mindre allvarlig"

Eivind Torp, lektor och docent vid Mittuniversitetet, nekades meriteringsstöd på grund av att han är man.
Arbetsdomstolen ger honom rätt, men halverar ersättningen till 25 000 kronor, eftersom könsdiskriminering anses som mindre allvarlig.

I juni 2013 utlyste Mittuniversitetet två meriteringsstöd på 750 000 kronor vardera, för meritering till professor. Men informationen om meriteringsstödet gick bara ut till kvinnliga docenter. Mittuniversitetets inställning var att den som sökte skulle tillhöra det underrepresenterade könet vid just den fakulteten – och då stängdes dörren för samtliga män.

Diskrimineringsombudsmannen ansåg att Eivind Torp hade blivit könsdiskriminerad och stämde staten, som medgav att ett fel begicks när meriteringsstödet skulle utlysas. Förhandlingen kom i Arbetsdomstolen kom i stället att handla om hur stor diskrimineringsersättning Eivind Torp skulle få. Eivind Torp begärde 50 000 kronor men staten godkände hälften av den summan, 25 000 kronor.

– Det är bara att beklaga att staten inte är beredd att betala den diskrimineringsersättning som DO anser bör utgå till Eivind Torp. Det har varit en tydlig överträdelse av lagen. Det finns både svensk och EU-rättslig praxis på området, säger Marie Nordström på DO som företräder Eivind Torp, till Sveriges universitetslärarförbunds hemsida.

Eivind Torp kommenterar domen så här:

– Det känns bra att staten har medgivit talan med tanke på att Mittuniversitetet hela tiden har förnekat diskriminering. Men universitetets sätt att bemöta anmälan har inneburit en belastning, säger han.

Arbetsdomstolen anser att diskriminering är mindre allvarlig, och skriver i domen att "står klart att det inte funnits någon vilja att kränka manliga forskare".

Mittuniversitetet har uppgett att de inte längre utlyser forskningsstöd till underrepresenterade kön.