Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet fortsätter med att hitta smittkällan till magsjukan

Runt 600 personer har svarat på Östersunds kommun webbenkät angående magsjukan. Lantmäteriet ska nu hjälpa till att se om det finns någon gemensam nämnare av geografisk art.

Annons

Arbetet med att hitta smittkällan till att så många blivit magsjuka fortsätter med oförminskad styrka.

Det är konstaterat att parasiten Cryptosporidium finns i avföringen hos de som blivit sjuka. Under fredagen gick kommunen ut med rekommendationen att alla ska koka vattnet, kraftigt så att bubblor syns i en minut.

Vattnet ska kokas om du bor i Östersund, Brunflo, Lockne, Frösön och sträckan Genvalla till Orrviken samt områdena Byskogen och Sånghusvallen i Krokom.

– Den rekommendationen gäller fortfarande. I sammanhanget vill jag påpeka att vi söker efter den här parasiten på många fronter, vattnet är en sådan. Vi prioriterade tidigt vattnet eftersom vårt vatten går ut till de flesta hushållen. Men vi jobbar även med andra områden, bland annat livsmedel, säger Jari Hiltula, miljöchef i Östersunds kommun i ett pressmeddelande.

Under den kommande veckan drar de internationella skidskyttetävlingarna igång och flera av lagen som är på plats av informerats om läget.

Under måndagen kommer kommunen att medverka när lagen samlas till kaptensmöte och där orientera sig om läget.

Runt elvatiden i dag hade omkring 600 personer svarat på webbenkäten om magsjukan. Enkäten är till för att ge kunskap om omfattningen av magsjukan och för att kunna se samband som kan hjälpa berörda myndigheter i smittspårningen.

Lantmäteriet hjälper under dagen kommunen med att kartunderlag där man relativt enkelt och med stor precision kan utföra en geografisk bearbetning av enkätsvaren, detta för att se om sjukdomsfallen har någon gemensam nämnare av geografisk art.