Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbeten för unga en ödesfråga

Om nior mår dåligt när det inte finns jobb för unga är det för att ungdomarna inte ser sin egen framtid. Att skapa framtidsvisioner om möjligheter är ett politiskt ansvar.

Den nuvarande arbetslösheten Jämtlands län är ett slöseri med en hel ungdomsgenerations framtidsmöjligheter. Det finns ingen brist på arbetsuppgifter i länet och de närmaste åren fram till 2015 kommer minst 10 000 anställda inom kommunal verksamhet att pensioneras. Ungdomar från länet är för få för att täcka behoven även om alla börjar arbeta kommunalt.

Vi måste i kommunerna fråga oss om vi har tid att vänta på vettiga beslut från Reinfeldts regering och att arbetsförmedlingen ska få tillräckliga resurser. Under tiden hamnar fler unga i livssituationer som knäcker deras hopp om sig själva. Det är inte bara mobilskulder hos kronofogden, droger och poker på nätet som är knäckande, att bli beroende av socialen kan bara det knäcka en ung människas framtidhopp

26,8 procen eller 161 000 ungdomar mellan 15 och 24 är arbetslösa i Sverige. Några har universitetsstudier men många har en oavslutad skolgång. Därför är det hög tid att hitta lösningar för att möta den brist på arbetskraft som uppstår inom några år.

I en lågkonjunktur ska man investera i utbildning av människor som är utanför arbetsmarknaden. Men möjligheten att studera och komplettera sina gymnasiebetyg försämrades då regeringen Reinfeldt minskade antalet platser i kommunernas vuxenutbildningar. Att sänka skatter med 100 miljarder har sitt pris.

Lyftet och folkhögskolesatsningen är arbetsmarknadspolitiska åtgärder som kom kring årsskiftet. Dessa insatser är begränsade till 3 månader så förutsättningen för att de ska leda till varaktiga anställningar verkar vara ytterst små.

Det behövs fler vuxenutbildningsplatser i kommunerna för att fler skall komplettera sina grund och gymnasiestudier. Det behövs arbetsplatsförlagda utbildningar för att göra människor mer anställningsbara. Det behövs längre praktikplatser och anställningar i kombination med utbildning för ungdomar inom kommunernas verksamhet för att skapa möjlighet för ungdomar att pröva olika yrken och gå med en äldre medarbetare den tid det behövs för att säkra hotade kompetens.

Allt fler inser att mycket av den kompetens som finns inom kommunal verksamhet är ofta uppbyggd av långa arbetslivs samlade erfarenhet. En sådan kompetens är svårt att ersätta men någon nyanställd vars studier kanske inte ens är relevanta för arbetsuppgiften.

Många av de system som har byggts och utvecklats i kommunerna över tid kan vara lite egna vilket ökar betydelsen av att man överför odokumenterad kunskap om hur saker och ting fungerar i praktiken. Detta överförande kan minska risken av ekonomiska smällar.

Ett bra exempel på hur man kan försöka att lösa dessa kompetensöverföringar är Skellefteås och Ljungbys kommuners satsning på ungdomstrainee. Att fortsätta att investera i våra ungdomar är den lönsammaste investeringen för en hållbarare samhällsutveckling.

Vi har chans nu innan fler blir utslagna att säkra behoven av arbetskraft och även få en inflyttning om vi även samlar alla de resurser vi kan uppbringa i form av statliga pengar eller EU:s strukturfonder.

För övrigt behöver barn och ungdomar få bättre möjligheter till inflytande över samhällsutvecklingen så att fler kan vara med att forma framtiden. Det är kanske dags att införa demokratipedagoger i skolan så att våra barn och ungdomar får med sig de demokratiska verktyg de behöver för att våga delta i debatten om vilket samhälle vi vill ha.

Jonny Springe (S)

Sveg, Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel