Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarnas dag i 124 år

Varför är vi lediga den första maj? Är det för att sviterna från firandet av vårens ankomst ska bedarra?

Det nutida firandet med demonstrationståg och röda fanor började i Sverige för 124 år sedan, 1890. Då hölls de första demonstrationerna på 21 platser runt om i landet.

Huvudfokus var att få igenom en åtta timmars lagstadgad arbetsdag för arbetande människor världen över. En fråga som den internationella arbetarkongressen i Paris 1889 tog beslutet att driva.

Ett betydligt mörkare stråk i varför arbetare världen över högtidlighåller första maj är den demonstration som ägde rum 4 maj 1886 i Chicago. Även här ville de strejkande arbetarna få en åtta timmars arbetsdag.

När polisen skulle upplösa demonstrationen kastades en bomb. Under den efterföljande beskjutningen, från både arbetare och poliser, dödades minst fyra demonstranter och sju poliser.

Till minne av händelsen, som kallas Haymarketmassakern, antogs första maj som arbetarrörelsens internationella kampdag på mötet i Paris 1889.

Första maj firas i dag av arbetarorganisationer och politiska partier över stora delar av världen.

På senare år har även intresseorganisationer och andra politiska partier än de som traditionellt firar dagen anordnat sina egna demonstrationer.